Svet
1729 ogledov

Zaušnica hrvaškemu predsedniku: "Prenehajte! Lahko razveljavimo volitve!"

Zoran Milanović Epa
Ustavno sodišče na Hrvaškem je danes po strokovnem posvetu in seji ustavnih sodnikov sprejelo odločitev o napovedi kandidature predsednika Zorana Milanovića na prihajajočih parlamentarnih volitvah na listi SDP.

Med drugim hrvaško ustavno sodišče izpostavlja, da je predsednik republike nestrankarska oseba in da pri opravljanju te funkcije ne sme sodelovati v političnem delovanju nobene politične stranke, kar izključuje vsako možnost, da bi predsednik republike kandidiral v okviru razpisanih državnozborskih volitev.

Kandidatura predsednika republike v času opravljanja te funkcije na listi katere koli politične stranke ali neodvisne liste za volitve poslancev v hrvaški sabor in njegovo imenovanje za kandidata za predsednika vlade Republike Hrvaške ali druge javne ali strokovne funkcije je v nezdružljivosti z njegovim ustavnim položajem in pooblastili ter z načelom delitve oblasti, so izpostavili.

Najprej mora odstopiti

Če je predsednik republike na podlagi svojih izjav v času opravljanja te funkcije kandidat za volitve poslanca v hrvaški sabor ali nastopa v javnosti kot bodoči kandidat za predsednika vlade, mora nemudoma podati odstopno izjavo predsedniku ustavnega sodišča, v tem primeru pa predsednik hrvaškega sabora prevzame dolžnosti začasnega predsednika republike. Volitve novega predsednika republike morajo biti opravljene v 60 dneh od nastopa funkcije začasnega predsednika republike.

Ustavno sodišče še opozarja, da so za pravne posledice ustavno nesprejemljivih odločitev odgovorni njihovi nosilci. Vsako dejanje ali obnašanje predsednika Republike Hrvaške, ki je v nasprotju z navedenimi ustavnimi prepovedmi in zahtevami, je v nasprotju z ustavo.

Ustavno sodišče poziva predsednika republike in politično stranko Socialdemokratsko stranko Hrvaške (SDP), da v skladu z opozorilom nemudoma prenehata z dejanji, ki so v nasprotju z ustavo, Državno volilno komisijo Republike Hrvaške pa poziva , da v skladu s svojimi pristojnostmi zagotovi, da volilni postopek poteka v skladu z ustavo, zakoni in njenimi obveznimi navodili.

Za predsednika si ga želi tretjina vprašanih

Zadnja javnomnenjska raziskava je sicer pokazala, da si tretjina vprašanih Hrvatov na čelu vlade želi videti aktualnega predsednika države Zorana Milanovića, nekaj manj pa zdajšnjega premierja in predsednika HDZ Andreja Plenkovića. Anketa je po napovedi Milanovićeve kandidature pokazala tudi velik skok podpore največji opozicijski stranki SDP.

Anketo je na vzorcu 604 oseb opravila agencija Ipsos, ki opozarja na možnost statističnega odstopanja za štiri odstotne točke.

Zoran Milanović Neverjetno Svet Kaj se dogaja? Na Hrvaškem razpisali volitve, kmalu za tem šok!

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 7
  • Idioti 18:40 19.marec 2024.

    Vsaka Ustava določa , da lahko za vsak položaj v državi , kandidira POLNOLETNI DRŽAVLJAN ! Nikjer ne piše zakaj nekdo ne more kandidirati , zato je Izrek US RH absolutno neustaven !!! Če je izbran za predsednika vlade , ...prikaži večvlade , da odstopno izjavo na predsedniško funkcijo , ki isti moment preide na podpredsednika države , če pa tega ni , pa na predsednika skupščine !

  • Kmodri_ 19:16 18.marec 2024.

    Naj gre kandidirat v Putlerjevo Rusijo! Aja, tam je že Putler zmahal!

  • Avatar SS666
    SS666 19:04 18.marec 2024.

    ZELENSKI vs. BIDEN = YOUTUBE : "Sand fox vs Siamese cat(2:02)."