Svet
45 ogledov

"V Sočiju ni gejev"

Soči olimpijske igre OI letališče krogi znak EPA
Župan Sočija, kjer se bodo čez 11 dni začele zimske olimpijske igre, je prepričan, da v njegovem mestu ni istospolno usmerjenih.

Anatolij Pakomov je v izjavi za BBC-jevo Panoramo dejal, da v Sočiju ni niti enega istospolno usmerjenega človeka. Na vprašanje, ali morajo istospolno usmerjeni skrivati svojo spolno usmerjenost, je dejal: "Ne, mi preprosto rečemo, da je to posameznikova stvar, posameznikovo življenje. A to (istospolna usmerjenost, op. p.) ni sprejemljivo tukaj na Kavkazu, kjer živimo. Nimamo jih v našem mestu," je dejal Pakomov.

Na dodatno vprašanje, ali v Sočiju res ni istospolno usmerjenih, je priznal, da tega ne ve zagotovo: "Nisem prepričan, a nobenega ne poznam, prekleto."

Ne glede na njegovo prepričanje pa bodo istospolno usmerjeni na igrah dobrodošli. Kot je dejal, je pomembno, da "spoštujejo ruske zakone" in "ne vsiljujejo svojih navad drugim".

Soči ni izjema

BBC-jev novinar je v noči pred intervjujem z županom obiskal enega od dveh klubov za istospolno usmerjene v mestu. Kot mu je zaupal transvestit, gejevska skupnost v Sočiju obstaja, vendar pa se ne želijo izpostavljati. "V Moskvi je veliko klubov za geje, tudi v Sočiju imamo dva. Ponekod imajo hude predsodke proti gejem, drugje ni tako hudo."

Boris Nemcev, nekdanji namestnik premierja in sedanji vodja opozicije, meni, da je županova trditev smešna. "Kolikor jaz vem, je v Sočiju več gejevskih klubov. Kako preživijo? Zakaj ne bankrotirajo?"

Tujci gredo lahko tudi v zapor

Rusija se je znašla v središču pozornosti zaradi svojega odnosa do istospolno usmerjenih, potem ko so junija lani sprejeli zakon, ki prepoveduje širjenje gejevske propagande. Zakon predvideva 117 evrov globe za širjenje informacij, "usmerjenih v oblikovanje netradicionalnih spolnih praks". Zakon med drugim predvideva tudi kazen zapora do 15 dni za tujce, ki bi ga kršili.

Predsednik Vladimir Putin je prejšnji teden dejal, da so homoseksualci na igrah v Sočiju dobrodošli, a naj "samo pustijo otroke na miru". "Netradicionalnih spolnih odnosov ne prepovedujemo, prepovedana pa sta propagandiranje homoseksualnosti in pedofilija," je še dejal Putin.

Komentarjev 6
  • Stolp 16:47 28.januar 2014.

    Te torej boli?

  • siles 02:03 28.januar 2014.

    v bolnici na štajerskem zdravijo istospolnost. 100%

  • siles 01:58 28.januar 2014.

    resnica boli...