Svet
2512 ogledov

Več kot sto tisoč Poljakov v protest proti vladi

Poljska,a protesti Profimedia
Dva tedna pred parlamentarnimi volitvami na Poljskem se je danes na protestnem shodu v središču Varšave zbralo več kot sto tisoč ljudi.

Na tisoče Poljakov je izražalo nestrinjanje s politiko vladne stranke Zakon in pravičnost (PiS). Vodja opozicije Donald Tusk je izrazil prepričanje, da bodo na volitvah dosegli "preboj".

Protestniki so nosili transparente z napisi "Dovolj nam je in hočemo spremembo" ter "Skupaj smo močni", poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Pohod milijonov src

K t. i. Pohodu milijonov src je pozvala opozicijska liberalno-konservativna koalicija, ki je nastala iz nekdanje vladne stranke Državljanska platforma pod vodstvom Donalda Tuska. Shod je podprlo tudi zavezništvo Levica.

"Ko vidim teh več sto tisoč nasmejanih obrazov, imam dober občutek, da prihaja trenutek preboja v zgodovini naše domovine," je v nagovoru zbranim po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal Tusk. "Priča smo veliki spremembi, to je znamenje velikega poljskega preporoda," je dodal.

Največji shod v zgodovini

Po poročanju poljske tiskovne agencije PAP, ki se sklicuje na neuradne podatke policije, se je na shodu zbralo 100.000 ljudi.

Medtem so mestne oblasti Varšave sporočile, da se je na shodu zbralo milijon ljudi. "To je absolutno največji shod v zgodovini Varšave, zbralo se je okoli milijon ljudi," je za francosko tiskovno agencijo AFP dejala tiskovna predstavnica mestnih oblasti Monika Beuth.

Stanje glede na ankete

Na Poljskem bodo 15. oktobra volili nov parlament. V javnomnenjskih raziskavah močno vodi konservativna stranka Zakon in pravičnost (PiS), ki vodi državo od leta 2015 in ob tem pogosto prihaja v spore z EU in se sooča z obtožbami o spodkopavanju vladavine prava na Poljskem. Za oblikovanje nove vlade bo verjetno potrebovala koalicijske partnerje, med katerimi se omenja skrajno desno stranko Konfederacja.

Koalicija pod vodstvom nekdanjega premierja Tuska, ki je bil od leta 2014 do 2019 tudi predsednik Evropskega sveta, je v anketah na drugem mestu. S protestnim shodom želi mobilizirati svoje privržence, da bi ji na volitvah uspel naskok na prvo mesto, navaja dpa.

Stranka PiS pa je danes organizirala shod v mestu Katovice na jugu države.

Ukrajina vojaki Svet Najzvestejša zaveznica Poljska Ukrajini ne bo več pošiljala orožja Ruska tablica/registrska označba Svet Poljska prepovedala vstop vozil z ruskimi registrskimi tablicami

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 3
  • Avatar Novak82
    Novak82 16:31 02.oktober 2023.

    Če se na trgu zbere 10 Ukrajincev, novinarji poročate, da je bilo na tisoče podpornikov Ukrajincev.. Ko se na Poljskem zbere več kot MILIJON ljudi, pa je to za novinarje 100.000 :)

  • Avatar Mark035
    Mark035 10:52 02.oktober 2023.

    Ljudje imajo dosti.. Ukrajina je bolj pomembna od lastnih ljudje, ki živijo vsak dan slabše, ampak važno je, da se podpira Ukrajino - najbolj koruptivno državo na svetu.

  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 22:31 01.oktober 2023.

    Končno ste se zbudili Poljaki. Čeprav je malo pozno, upam, da vam uspe konzervativce pospremiti v politično zgodovino.