Svet
358 ogledov

Putin na obisku pri "starem prijatelju" tudi o Ukrajini

Vladimir Putin Xi Jinping Profimedia
Ruski predsednik se je odpravil na svoj prvi obisk v novem mandatu.

Ruski predsednik Vladimir Putin je danes prispel na dvodnevni obisk na Kitajsko, kjer se je srečal s kitajskim kolegom Xi Jinpingom. Xi je v pogovoru s starim prijateljem, kot je imenoval Putina, potrdil dobre meddržavne odnose in ocenil, da prispevajo k miru. Voditelja sta se strinjala o potrebi po politični rešitvi vojne v Ukrajini.

Kitajska je pripravljena sodelovati z Rusijo pri podpori poštenosti in pravičnosti v svetu, so po srečanju Xija in Putina sporočili iz pekinškega zunanjega ministrstva. Tudi Putin meni, da odnosi med Kitajsko in Rusijo stabilizirajo mednarodni prostor. Ob tem je izrazil hvaležnost Kitajski za njene mirovne pobude v Ukrajini, poročanje ruskih medijev povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Današnji odnosi med Kitajsko in Rusijo so plod trdega dela, zato jih morata obe strani ceniti in negovati, je na srečanju dejal Xi. Tudi Putin ni skrival prijateljskih čustev. "Odnosi med Rusijo in Kitajsko niso oportunistični in niso usmerjeni proti nikomur," je dejal.

Voditelja sta se dotaknila tudi vprašanja Ukrajine. Kot je dejal Xi, sta se obe strani strinjali, da je "politična rešitev ukrajinske krize pravilna usmeritev".

Prvi obisk v novem mandatu

Vladimir Putin Xi Jinping | Avtor: Profimedia Profimedia

Putin, ki se je s kitajskim predsednikom Xi Jinpingom nazadnje srečal oktobra, bo tokrat poleg Pekinga obiskal še mesto Harbin na severovzhodu države. To je njegov prvi obisk v tujini, potem ko je v začetku meseca prisegel za peti mandat na položaju predsednika Rusije.

Rusija zlasti v luči sankcij Zahoda zaradi vojne v Ukrajini vidi Kitajsko kot ključno zaveznico in gospodarsko rešilno bilko.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 11
  • Jernej65 01:13 17.maj 2024.

    Ši si mane roke, saj mu morilski Putler je iz rok. Kitajska je avtomatsko postala velesila na vzhodu, saj se je morilski Putler sam izločil iz igre. Kitajska mu ponuja staro tehnologijo v zameno za energente. Putin pa ves srečen ...prikaži več razkazuje zastarele kitajske avtomobile, ki se na Kitajskem ne dajo več prodati. Ši ima ruskega morilskega pudlja na vrvici in ta še pisniti ne sme. Ruski morilec mu vsake toliko časa poliže usrane čevlje. Gazprom je pa že v razsulu, saj dela za Kitajce za drobiž.

  • Avatar Antikrist6
    Antikrist6 19:17 16.maj 2024.

    Jaz imam odgovor na dokončno rešitev ukrajinskega vprašanja. Ukrajino se razdeli na dva dela. Enega se dodeli Rusiji, drugega pa Poljski, Ukrajince pa se sterilizira in bodo sami izumrli.

  • Kmodri_ 18:59 16.maj 2024.

    Kitajci komaj čakajo, da se polastijo Rusije na na daljnem Vzhodu!

Sorodne novice