Svet
840 ogledov

Veliki četrtek: Vsega tega se danes spominjajo verniki

Na veliki četrtek z revnimi in odvisniki EPA
Danes je veliki četrtek, prvi dan velikonočnega tridnevja

Na ta dan se verniki spominjajo zadnje večerje, na kateri je Jezus apostolom v znak ponižnosti in služenja umil noge. To je bilo takrat sicer delo sužnjev. Papež Frančišek bo letos noge umil 12 zapornikom v rimskem zaporu Regina Coeli.

Da je Jezus apostolom umil noge, sicer v Svetem pismu poroča le Janezov evangelij. 

Postavitev evharistije

Na zadnji večerji je Jezus učencem razdelil kruh in dal piti vino, dejal, da je to njegovo telo in njegova kri in jim naročil, naj to delajo v njegov spomin. To je postavilo temelj evharistije, ki je osrednji del maše. V katoliški cerkvi so maše na vsak dan v letu razen na veliki petek. 

Pri dopoldanskih mašah, tako imenovanih krizmenih mašah, škofje posvetijo odišavljeno oljčno olje, krizmo, ki se uporablja pri podeljevanju zakramentov krsta, birme, bolniškega maziljenja in duhovniškega posvečenja. 

Zapoved ljubezni

Po Janezovem evangeliju je Jezus apostolom na zadnji večerji povedal tudi tole:  "Novo zapoved vam dam, da se ljubite med seboj! Kakor sem vas jaz ljubil, tako se tudi vi ljubite med seboj! Po tem bodo vsi spoznali, da ste moji učenci, če boste med seboj imeli ljubezen."

Večerjo so Jezus in apostoli na ta dan organizirali, ker se je z posebno večerjo začelo praznovanje pashe, to je velikega judovskega praznika, na katerega se spominjajo rešitve Judov iz suženjstva v Egiptu. 

Zvonovi utihnejo

Med mašo na veliki četrtek utihnejo zvonovi in orgle, ponovno se oglasijo med večerno mašo na veliko soboto, včasih so rekli, da gredo zvonovi v Rim. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 9
  • Pepe007 10:16 29.marec 2018.

    Papež nam s svojim dejanjem vsem nastavlja ogledalo.

  • miki1234 09:11 29.marec 2018.

    kake gluposti. ljudje še kr verjamejo v pravljice in nosijo denar tem pokvarjenim pedo - foot fetišistom ...

  • ode 08:28 29.marec 2018.

    Je na sliki res papež Francisco ali je celo naš Francisco da Rodica?