Svet
12204 ogledov

Vsi učenci dobijo iPad

Prazna učilnica Shutterstock
Šolarji tega šolskega sistema dobijo vse potrebno za svoje izobraževanje; poleg učbenikov, svinčnikov in zvezkov ter ostalih pripomočkov tudi iPad.

Na Facebooku se kot požar širi zapis novinarja Slobodana Mufića, Hrvata, ki se je z družino preselil na Švedsko. V zapisu kot oče 11-letne deklice opisuje izkušnjo s tamkajšnjim šolskim sistemom.

Izpostavi, da deklica vse potrebno za izobraževanje dobi v šoli, kamor se je vpisala lanskega avgusta. Na takratno vprašanje očeta ravnatelju, kaj mora deklica prinesti v šolo, je ravnatelj povedal, da ničesar, da bo vse potrebno dobila v šoli in da bo morala skrbeti le za to, da bodo baterije njenega iPada polne. Ravnatelj je dodal, da bo deklica iPad dobila v šoli, da ji bo na ta način lažje prebroditi jezikovne razlike, saj jezika še ne zna.

Učbeniki in šolske potrebščine Devetletka Slovenija Šole prisilili razmišljati, kdaj so delovni zvezki res potrebni

V šoli bo brezplačno dobila zajtrk in kosilo, vsak dan imajo otroci na voljo dva menija, mesnega in vegetarijanskega. Ravnatelj je poleg tega očetu svetoval, da doma govorijo v hrvaščini in da bo 11-letnica obiskovala ure hrvaškega jezika. V njeni šoli učitelja za ta predmet sipcer nimajo, imajo pa ga v bližnjem mestu, kamor jo bo na stroške šole odpeljal taksi, ki jo bo čakal na šolskem dvorišču.

Oče je nadalje za Večernji list povedal, da njegova hčerka skupaj z ostalimi v šoli pomaga zlagati drva, kuha in pospravlja. Učitelji otroke posebej vzpodbujajo, da se ukvarjajo s športom, da čim več berejo in se učijo računalništva. 

Švedski starši plačajo le podaljšano bivanje otrok, ki jim je na voljo do 17.30. Najvišji strošek slednjega znaša dobrih sto evrov. Šole jih vodijo na brezplačne izlete, organizirajo naravoslovne dneve, vse brez dodatnih stroškov za starše. Ti izlet ali naravoslovni dan plačajo le v primeru, če mora šola za te potrebe najeti avtobus.

Učenci v osnovni šoli Slovenija Muhammed Ali Isik v Ljubljani želel ustanoviti šolo, a ga je ministrstvo zavrnilo

Vse ostalo, kar je v lasti države; javni prevoz, muzeji, gledališča, športne dvorane in podobno šolam dajejo v brezplačno uporabo, je za Večernji list še opisal Mufić. Njegova hčerka hodi v razred, v katerem je 32 učencev. V razredu sta vedno dve učiteljici, po potrebi se jima pridruži še tretja. Pogosto otroke vodijo v naravo, kjer poteka pouk.

Objava hrvaškega novinarja na Facebooku je naletela na številna odobravanja in komentarje na spletnem omrežju.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 5
  • Avatar Zala
    Zala 15:45 31.avgust 2017.

    Davčna stopnja je na Švedskem je koliko? Dohodnina je koliko? Neplačevanje davkov ali ne izdajanje računov je pri njih sramota. Slovenceljni se s tem bahajo !

  • Alen Jazbec 13:35 31.avgust 2017.

    Ne vem zakaj članek objavljajo pri nas, če je družina od dole.

  • miki1234 13:24 31.avgust 2017.

    Že 11 letnike v šolah poneumljajo z zastarelo tehnologijo Apple.