Svet
2609 ogledov

Vučić ćaka pojasnilo Slovenije, potem se bo odzval

Aleksandar Vučić Profimedia
Slovenija naj ne bi podelila agremaja kandidatu Srbije za veleposlanika, srbski predsednik Aleksandar Vučić pravi, da bodo počakali na uradne razloge, preden se bo odzval.

Srbski predsednik Aleksandar Vučić je danes dejal, da se bo Srbija odzvala, ko bo prejela uradne razloge, zakaj Slovenija ni podelila agremaja kandidatu Srbije za veleposlanika Zoranu Đorđeviću, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

Vučić je še dejal, da so mu nekatere varnostne službe povedale, da naj bi imel srbski poslovnež Dragan Šolak, ki je preko skupine United tudi lastnik portala N1 in operaterja Telemach, vpliv na odločevalce v Sloveniji. "Zdi se mi nemogoče, da bi lahko en tajkun politično vplival na resne politične odločevalce. Možno je, da obstaja drug razlog," je dodal Vučić ob robu obiska vojaškega letališča v Batajnici.

Srbski zunanji minister Ivica Dačić je kasneje potrdil, da Srbija ni dobila odgovora iz Ljubljane glede agremaja za Đorđevića, in izrazil prepričanje, da je nekorektno, da se o takšni zadevi govori v medijih in na novinarskih konferencah.

Če obstajajo težave, potem se moramo o tem pogovoriti, je dejal Dačić. V nasprotnem primeru kaže na to, da obstajajo nekakšni drugi interesi in namere, je še povedal minister na skupni novinarski konferenci z belgijsko kolegico Hadjo Lahbib.

Delo je danes poročalo, da je Srbija po uradnih kanalih v začetku avgusta zaprosila Slovenijo za agrema za Đorđevića, a da ga ni dobila.

Ena od institucij naj bi izrazila formalni zadržek

Načelno v slovenski diplomaciji velja, da podelitev agremaja sledi od šest do osem tednov od zaprosila, če seveda ne obstajajo zadržki za njegovo izdajo. To ugotavljajo pristojne institucije, od zunanjega ministrstva, policije, pravosodnih organov do Slovenske obveščevalno-varnostne službe. Ena od njih je po informacijah Dela glede Đorđevića izrazila formalni zadržek.

Đorđević je trenutno v. d. direktorja pošte v Srbiji, kot član vladajoče Srbske napredne stranke pa je v preteklosti med drugim opravljal funkciji ministra za obrambo in ministra za delo.

Po 4. členu dunajske konvencije o diplomatskih odnosih država sprejemnica, torej Slovenija, ni dolžna državi pošiljateljici pojasniti razlogov za zavrnitev privoljenja. Kot zavrnitev kandidata se v uveljavljeni diplomatski praksi šteje, če država agremaja ne izda v devetdesetih dneh od zaprosila. Po preteku treh mesecev namreč velja, da država sprejemnica kandidata za veleposlanika šteje za nezaželeno osebo. Trije meseci od zaprosila so potekli pred dvema tednoma.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 5
  • Kmodri 23:48 25.november 2023.

    Srbska posla!

  • Idioti 15:27 25.november 2023.

    Srbima izgleda što šta nije jasno ! Debelousti , preteklo je 3 mesece in več , ti bi pa še kar naprej drkal stvar. Tvoj kandidat je NEZAĆELJENA OSEBA v SLO . Kaj ti pravniće nije jasno !

  • bobubob 17:28 24.november 2023.

    Nemogoče? Slovenija je postala Srbija. Mafijska Srbija. In Vučić dobro ve, kaj to pomeni. Skuša biti zgolj vljuden.