Svet
27448 ogledov

Zato ob nedeljah ne boste mogli kupiti kruha, težjega od 250 gramov

biznis 7.11.2006, pekarna, kruh, pek, struce, foto: Bostjan Tacol Žurnal24 main
Mnogi so že našli luknjo v zakonu in so svoje male trgovske objekte na papirju spremenili v obrate hitre prehrane ali v gostinske objekte, ki na Hrvaškem lahko delajo tudi ob nedeljah. Trgovine morajo biti namreč zaprte.

To je na primer storila cela vrsta pekarn, ki zaradi tega ne smejo prodati kruha, težjega od 250 gramov, a lahko delajo vse dni v letu. Brez omejitev lahko kruh prodajajo bencinske črpalke.

Odvetnik Danijel Pribanić je za portal Index pojasnil, da problem nedeljskega dela ni ustrezno rešen, saj trgovine lahko v nedeljo organizirajo inventuro ali polnjenje polic. "V okolju, kjer prosta nedelja za trgovce ni splošno sprejeta, to pa je očitno cela država, se bodo iskali načini, kako se izogniti zakonski prepoved. Zakon je omogočil razliko med prodajo kruha do 250 gramov, kar lahko počne obrat hitre prehrane, in težjega kruha, kar po zakonu počne pekarna. Druge razlike med pekarno in obratom hitre prehrane niso bistvene, saj se tudi v pekarnah prodajajo sendviči, solate, ki se lahko pojedo v prostoru. Bencinske črpalke so lahko odprte, saj je bil cilj zakona, da se zaprejo trgovine s prehrano in obleko, ne pa da se prepove nedeljsko delo," je povedal odvetnik.

Lastnik pekarne Arena na Reki Lulezim Qenaj je svoji pekarni dodal dejavnost hitre prehrane. Povedal je, da se je odločil izkoristiti zakonske možnosti in tako zaščitil delavce ter ohranil vsa delovna mesta, meščanom pa omogočil, da tudi ob nedeljah in praznikih lahko kupijo sveže pekarske izdelke. "Če tega ne bi storili, bi morali odpustiti pol delavcev. Ponudili smo jim možnost, tisti, ki lahko in to želijo, lahko delajo ponoči, ob nedeljah in praznikih in za to jih dodatno plačamo," je povedal za Novi list. Poleg kruha do 250 gramov in drugih pekarskih izdelkov bo lahko prodajal tudi sokove, mleko in jogurte.

Mreža pekarn Pan-pek je že od začetkov pred 27 leti registrirana tako za trgovino kot za gostinsko dejavnost, tako da lahko posluje tudi ob nedeljah.

Zakonu, ki je ob nedeljah zaprl trgovine, so nasprotovali tudi v stranki Fokus, saj menijo, da je diskriminatoren. Davor Nađi iz Fokusa meni, da zakon na ustavnem sodišču ni padel "le zaradi tega, ker se je ustavno sodišče odločilo, da ščiti HDZ namesto ustave". V stranki podpirajo vse zakonite načine izogibanja diskriminatornim pravilom, dokler se ne ukine, kar obljubljajo, če bodo v vladi.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 10
  • kapibara 15:12 27.februar 2024.

    Ne moti me, da so v nedeljo odprte male družinske trgovine, katerih družinski člani živijo od tega dela. Poznam, delajo samo družinski člani, pa si delo porazdelijo..

  • jakec1575 14:39 27.februar 2024.

    haha. ker 7 dan ni mogel delati, bi moral odpustiti pol delovne sile. te pekare so itak vedno pralnice denarja od nelegalnih poslov. uporabljajo najslabse surovine, lastniki se pa vozijo z S klaso. je pacres, da za dobro pranje denarja ...prikaži več pomaga 365 dni na leto odprt obrat.

  • Nevica 10:39 27.februar 2024.

    Absolutno sem proti zaprtim trgovinam ob nedeljah. Lahko pa bi delale skrjašan čas. Neverjetno je kako veliko težav se včasih pojavi res nenapovedano in bi jih trgovina zlahka rešila....Še posebno se mi zdi pomembno, da bi bile odprte tudi trgovine ...prikaži veče Bauhaus, Merkur, Sanolabor....