Svet
2772 ogledov

Znano, kdo je Bosanec, ki so ga prijeli zaradi terorističnih napadov v Parizu

Obletnica terorističnih napadov v Parizu leta 2015
1/6
Epa
Gre za starega znanca policije, ki ga sedaj sumijo povezav z napadom v Franciji

Moški iz Bosne in Hercegovine, ki ga je nemška policija prijela zaradi suma, da je povezan s terorističnimi napadi v Parizu leta 2015, je Adiz Abaz iz Zenice. Bosanski mediji poročajo, da gre za moškega, ki je dobro poznan pravosodnim in policijskim organom v BiH.

Portal Faktor, ki je blizu vladajoči Stranki demokratske akcije (SDA), sklicujoč se na neimenovane vire trdi, da so moškega prijeli v okolici Dresdna po tiralici, ki jo je za njim razpisala belgijska policija, pri čemer ima 39-letni Abaz v BiH že policijski dosje. 

Povezan z organiziranim kriminalom

Bosanska policija ga je v preteklosti prijela zaradi povezave z organiziranim kriminalom, med drugim zaradi mednarodne trgovine z orožjem in drogami. Sodišče v BiH ga je leta 2011 obsodilo na dve leti in pol zaporne kazni zaradi prekupčevanaja z drogami, orožjem in vojaško opremo. Obtožnica ga bremeni tudi članstva v organizirani kriminalni združbi, katere člani so še Deni Stanišić, Admir Mahmutagić, Almir Mrkonjić i Sumedin Topčagić.

Obletnica terorističnih napadov v Parizu leta 2015 | Avtor: Epa Epa

Abaz naj bi preprodajal orožje preko Slovenije, kjer je policija zasegla vozilo bosanskohercegovskih registrskih tablic z orožjem, v države zahodne Evrope.

Preiskava proti dvojici državljanov BiH

Tožilstvo v Dresdnu je po poročanju bosanskih medijev potrdilo, da so prijeli moškega, ki bi lahko sodeloval v terorističnih napadih pred štirimi leti v Parizu. Prijetje je rezultat preiskave proti dvojici državljanov Bosne in Hercegovine, pri kateri so v prtljažniku avtomobila našli 17 ročnih bomb. 

Evropski nalog za prijetje so izdale belgijske oblasti, zaradi suma povezanosti s terorističnim napadom v koncertni dvorani Bataclan v Parizu, 13. novembra leta 2015. Bosanskohercegovsko veleposlaništvo v Berlinu o prijetju njihovega državljana uradno še ni bilo obveščeno. 

Prijet pred tednom dni

Moški je bil prijet pred tednom dni v mestu Bad Duerrenberg, južno od mesta Halle, ki se nahaja v vzhodni zvezni pokrajini Saška Anhalt, a policija je obvestilo o prijetju objavila šele danes. 

Obletnica terorističnih napadov v Parizu leta 2015 | Avtor: Epa Epa

39-letnik je pozornost varnostnih služb vzbudil v sklopu preiskave, ki ni bila povezana s terorističnimi napadi v Parizu, a se je pokazal sum, da je z njimi povezan. V Nemčiji so preiskovali dva državljana BiH, povezana s trgovino z orožjem.

dezurni@zrunal24.si

Komentarjev 2
  • maresem 17:13 27.junij 2019.

    Obdariti ga s 7,62

  • perhan63 16:03 27.junij 2019.

    pobit golazen muslimansko