Svet
26874 ogledov

Znanstveniki: Nekaj čudnega se dogaja z vrabci in kosi

Vrabci med kopanjem EPA
Nebo se prazni. Znanstveniki so zmedeni.

Število ptic na globalni ravni močno upada. Rezultati raziskave so šokirali znanstvenike in organizacije za ohranitev okolja. Nebo se prazni. Število ptic v ZDA in Kanadi je za 29 odstotkov manjše kot le 1970, so objavili znanstveniki, ki so izpostavili, da je v Severni Ameriki 2,9 milijarde ptic manj, kot pred 50 leti.

Bela štorklja Štorklje Vizita za živali Premražene ptice: Jim je treba pomagati tudi pri nas?

Analiza, objavljena v reviji Science, je najbolj obsežen in ambiciozen poskus, da znanstveniki spoznajo, kaj se dogaja s populacijo ptic. Rezultati so jih šokirali, piše The Times, pa čeprav strokovnjaki že dalj časa vedo, da so nekatere vrste na robu izumrtja. Nova študija, ki temelji na obsežnejši raziskavi več kot 500 vrst ptic je šele razkrila, kakšne so izgube med populacijo ptic. Tudi med tradicionalno številnimi vrstami, kot so vrabci. Kaj ubija ptice, ki so ključne za vzdržnost ekosistemov, so se vprašali?

Poginula ptica  | Avtor: EPA EPA

ptice selivke Vizita za živali Zato se selijo ptice

Zaskrbljeni so tudi zato, ker ljudi pogosto najbolj skrbi izumrtje orlov ali drugih vrst podobne velikosti, poudarjajo pa, da ima zmanjševanje števila vrabcev večji vpliv na okolje. Biologinja iz kalifornijske Univerze Hillary Young je sodelovala s skupino znanstvenikov in neprofitnimi organizacijami. S ciljem na 529 vrstah ptic oceniti, za koliko se je zmanjšalo njihovo število. Ugotovili so, da je število Rdečeglavih kraljičkov v primerjavi z letom 1970 manjše kar za 617 milijonov, kosov je manj za 440 milijonov. Podobno se dogaja tudi v Evropi, kjer se prav tako občutno zmanjšuje populacija običajnih vrst ptic.

Žerjav - Grus grus Vizita za živali Čez Slovenijo letijo te glasne ptice

Znanstveniki verjamejo, da so ptice "zdesetkane" zaradi izgube ptičjega habitata, kar vključuje izsuševanje mokrišč, krčenje gozdov in podobno. Poleg tega sodobno kmetijstvo in pesticidi otežujejo prehranjevanje ptic, ki težko pridobivajo težo. Ptice z nizko telesno težo ne morejo dolgo leteti, ne morejo se seliti in zato umrejo, so zaključili znanstveniki.
 

Komentarjev 13
  • milan06 14:25 27.november 2019.

    G. Pepe, saj pa se vedno govori pravzaprav največ o mestih, mogoče ne ravno z to besedo, več je o ogljiku in smogu, ta pa je tako v zelo veliki večini prav iz mest! Kmete pa je treba čuvati, vem, ...prikaži več da brez njih ni hrane!

  • Avatar Minovak
    Minovak 12:25 18.november 2019.

    Če bi se ptice hranile s komarji, bi jih ogromno preživelo samo v Ljubljani, kjer je pravo gojišče komarjev.

  • jakec1575 10:22 18.november 2019.

    krivo je vsesplosno elektromagnetno sevanje, pomanjkanje mrcesa, pomanjkanje hrane, pomanjkanje habitatov