Slovenija
70 ogledov

Za vikend je bilo na obali polno

Slovenija 19.08.13, pomol, portoroz, brez najema lezalnika je vstop prepovedan, Suzana Kos
Turistični delavci so z začetkom poletne sezone zadovoljni in pričakujejo boljšo zasedenost kapacitet kot lansko leto.

"Hoteli občine Piran so bili minuli vikend polno zasedeni, danes pa sta zasedeni še približno dve tretjini hotelskih kapacitet," pravi Lea Šuligoj s Turističnega združenaj Portorož. "V šestih mesecih leta smo v hotelih občine Piran zabeležili dva odstotka več nočitev, tako da si obetamo tudi dobro poletno sezono. 65 odstotkov nočitev so ustvarili tuji gostje, med njimi je največ Avstrijcev in Italijanov."

PREBERITE ŠE:


V Skupnosti slovenskih naravnih zdravilišč bodo podatke za prvo šestmesečje zbrali v začetku julija, številke prvih petih mesecev pa kažejo za deset odstotkov večjo obiskanost s strani domačih ter za devet odstotkov več prihodov tujih gostov. "Pri nočitvah so domači gostje kar za šest odstotkov boljši kot v lansem letu, medtem ko pri tujih beležimo padec za slaba dva odstotka, predvsem na račun izpada gostov iz Rusije," pravi Iztok Altbauer, direktor SSNZ.

Pričakujejo boljšo sezono od lanske

"Ti podatki nas z optimizmom navdihujejo, da bo poletje kar precej boljše, kot je bilo lansko," pravi Altbauer in dodaja, da pričakujejo izboljšan trend gostov iz italijanskega tržišča, ki bodo deloma nadomestili izpad gostov iz Rusije. "Obetamo si tudi prihod gostov iz Nemčije, ki jih je bilo v prvih petih mesecih občutno več kot lani." Število nemških gostov se po besedah Altbauerja poveča zlasti med cerkvenimi prazniki, zato s pričakovanjem čakajo na rezultate prvega šestmesečja, ki bodo pokazali, ali jih bo za 20 odstotkov več kot lani, kakršne so zdajšnje ocene.

Po podatkih članov Skupnosti je tudi rezervacij za poletje več kot v enakem obdobju lani. "Pričakujemo tudi boljši obisk na bazenih, kajti lansko poletje, ki je bilo res katastrofalno mokro, se ne more ponoviti," pojasnjuje Altbauer. "Tako pričakujemo tudi večji iztržek dnevnih obiskovalcev ter izvenpenzionske ponudbe."

Zasedenost zdravilišč je po besedah Altbauerja v tem trenutku težko oceniti. "V začetku tedna ne vemo, kakšen bo konec tedna, a lahko rečemo, da če je povprečna zasedenost 61 odstotna in se bo ta trend obiska nadaljeval, potem bo končna letošnja zasedenost večja kot lani."

V Ljubljani vsako leto več tujcev

V slovenski turistični organizaciji SPIRIT Slovenija so v obdobju med januarjem in aprilom zabeležili deset odstotkov več prihodov in sedem odstotkov več prenočitev tujih turistov kot v enakem obdobju lani. Več gostov kot lani so zabeležili iz Avstrije, Italije, Islandije, Norveške, Nizozemske ter držav S.in J. Amerike, močno pa je upadel odstotek gostov iz Rusije, katerih nočitve so se prepolovile.

Največ tujih nočitev je bilo v Ljubljani, kjer se je število prenočitev povečalo za 16,7 odstotkov. Med preostalimi občinami so za prenočevanje turistov najbolj priljubljene zdraviliške. Najpogosteje izbrani nastanitveni objekti so bili hoteli, kjer je prenočilo okoli 70 odstotkov vseh gostov.

irma.hus@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.