Slovenija
432 ogledov

Ukinjanje zdravilstva?

Perovšek Boštjan Tacol
Ministrstvo. Črtali 24 zdravilskih metod.

Ministrstvo za zdravje je konec marca v javno razpravo poslalo nov pravilnik, ki opredeljuje zdravilske sisteme in metode. Od 37 priznanih zdravilskih metod so jih s seznama črtali kar 24. Predlog novega pravilnika so na ministrstvu pripravili v času, ko ga je vodila AlenkaTrop Skaza, in sicer med javno razpravo, ki je trajala tri tedne in se je zaključila prejšnji petek. V tem času ni bil organiziran noben javni posvet.

Zdravilci brez pojasnil

"Pojasnil, kakšni so razlogi za ukinitev 24 načinov zdravljenja, od ministrstva nismo dobili," pravi podpredsednik sindikata zdravilcev Ljubiša Bojović. Tudi na spletni strani, na kateri ministrstvo za zdravje napoveduje javno razpravo, je naveden zgolj seznam metod, ki ostajajo, brez pojasnil in argumentov. Od denimo šestih priznanih energijskih metod je ostala samo bioresonančna, na seznamu pa ni več bioenergoterapije, prana terapije, radiestezije in reikija, pri biološko osnovanih terapijah je ostala le fitoterapija (zeliščarstvo), v skupini metod interakcije med umom in telesom ostaja joga terapija, ministrstvo pa črta biosinergijo, cvetno terapijo, či gong, zvočno terapijo ... Med 21 načini zdravljenja z manipulativnimi in telesnimi metodami jih na seznamu opredeljenih zdravilskih metod ostaja devet, med drugim so črtali osteopatijo, refleksoterapijo, akupresuro in akupunkturno masažo po Penzelu. "Ukinili naj bi številne metode zdravljenja, ki so med ljudmi zelo priljubljene in jim tudi pomagajo," pravi refleksoterapevtka Jeanette Korenc Lafer.

Proti sivi ekonomiji

"Pri izključitvi nekaterih metod iz pravilnika o opredelitvi zdravilskih sistemov in zdravilskih metod, ki se uvajajo v zdravilsko dejavnost, gre za delno deregulacijo poklica, kar je ena izmed prioritet vlade in skladno z usmeritvami vlade na področju obvladovanja sive ekonomije," odločitev pojasnjujejo na ministrstvu za zdravje. Pojasnila glede razlogov, na podlagi katerih so določili metode, ki so jih izločili s seznama, ter podatke o tem, koliko zdravilcev po njihovi oceni dela na črno, so nam obljubili za prihodnji teden. "Za zdravilske metode, ki ne bodo več zakonsko urejene, torej ne bodo zapisane v pravilniku, bo veljalo prosto delovanje na trgu, izvajalcem metod pa za delovanje ne bo treba pridobiti licence ministrstva za zdravje," še pojasnjujejo na ministrstvu. V sindikatu zdravilcev pa menijo, da bo ravno to pomenilo povečanje sive ekonomije.

Ustanavljajo zbornico

Pravilnik, ki opredeljuje metode, s katerimi lahko zdravijo zdravilci, je bil pripravljen leta 2008, slabo leto po sprejetju zakona o zdravilstvu. Zdravilci, ki so svojo metodo želeli uvrstiti na seznam, so morali pripraviti dokumentacijo z opisom metode ali sistema, učnega programa in gradiva. Predstaviti so morali tudi izobraževalna središča pri nas ali v tujini ter seznam strokovnih združenj, ki določeno metodo poznajo. Tisti brez medicinske 
izobrazbe so se morali prijaviti na izpit iz medicinskih vsebin. "Ocenjujemo, da bo z ukinitvijo metod, ki so že bile na seznamu, prizadetih od 200 do 300 zdravilcev," meni podpredsednik sindikata zdravilcev Ljubiša Bojovič in opozarja na nevarnost tega, da se bomo na področju zdravilstva vrnili deset let nazaj, ko ni bilo jasno, kdo dejansko je zdravilec in kdo šušmar.

Sindikat zdravilcev je na predlog spremembe pravilnika pripravil pripombe, ki se tičejo predvsem postopka ukinjanja zdravilskih metod ter začel ustanavljati Zdravilsko zbornico, ki čeprav zakon tako zahteva, ni bila nikoli ustanovljena. Priznavanje zdravilskih sistemov in zdravilskih metod ter nadzor nad njimi naj bi namreč bila v pristojnosti zbornice.

Komentarjev 3
  • Kristi 21:14 02.maj 2014.

    Ministrstvo je verjetno ugotovilo, da se v podzakonskem predpisu ponavljajo metode, ki so že sestavni del tradicionalnih medicinskih sistemov (ajurvedske medicine, tradicionalne kitajske medicine itd.), in so že določeni v zakonu o zdravilstvu in v podzakonskem predpisu (unani medicine, antropozofske ...prikaži več medicine, ..).Zdravilska zbornica je največja neumnost zakona o zdravilstvu. Nikjer na svetu ni zdravilske zbornice.Najbolj prav pa bi bilo, da ministrstvo takoj UKINE zakon o zdravilstvu. IN TISTE METODE, ki ZDRAVIJO, uvrsti v ZDRAVSTVENO DEJAVNOST, vse druge pa v STORITVENO dejavnost, kjer so že bile pred letom 2007.

  • Kristi 21:13 02.maj 2014.

    Akupunktura je del tradicionalne kitajske medicine. Akupunkturo lahko kot protibolečinsko terapijo izvajajo samo zdravniki. Obstajajo pa različice akupunkture, kot na primer akupresura, elektroakupunktura, laserska akupunktura, ušesna akupunktura itd. Tudi tradicionalna kitajska medicina (TKM) je opredeljena v zakonu o zdravilstvu. Tudi ...prikaži več TKM je sestavljena iz več različnih metod. Zdravnik TKM vam bom najprej postavil diagnozo in nato vam bo predpisal terapijo; če bo predpisal zdravljenje z akupunkturo, jo bo izvajal zdravnik; če vam bo predpisal masaže (npr. tu-ina masažo) jo bo izvajal usposobljen maser; lahko vam predpiše dieto, čaje, dihalne ali gibalne vaje itd. Vsaka posamezna metoda znotraj sistema, se seveda lahko uporablja samostojno, vendar postane terapija samo takrat, ko vam jo predpiše za-to usposobljen terapevt (ajurvedski zdravnik, zdravnik tradicionalne kitajske medicine itd...)Ministrstvo je verjetno ugotovilo, da se v podzakonskem predpisu ponavl

  • Kristi 21:10 02.maj 2014.

    Še vedno velja zakon o zdravilstvu iz leta 2007.V zakonu o zdravilstvu je določena ajurvedska medicina - ajurvedska masaža je samo en košček, en majhen del ajurvedske medicine. Torej, ajurvedska medicina ni izbrisana kot metoda zdravljenja, saj je ...prikaži več določena v zakonu o zdravilstvu. Če boste šli k maserju na ajurvedsko masažo, je to samo masaža in ni del zdravljenja oziroma ajurvedske terapije. Del zdravljenja postane, ko boste najprej obiskali ajurvedskega zdravnika in le ta vam bo predpisal terapijo. Del terapije so lahko tudi masaže, ki jo izvaja usposobljen ajurvedski maser (in ne ajurvedski zdravnik); ajurvedski zdravnik vam lahko predpiše dieto, ali pa razne gibalne, dihalne vaje, razne masaže itd.Tudi osteopatija in kiropraktika sta določeni že v zakonu o zdravilstvu, izvajajo jo lahko samo zdravniki z dodatnim znanjem osteopatije in kiropraktike. TOREJ, nihče jih ni izbrisal.Akupunktura je del tradicionalne kitajske medicine. Akupunkturo lahko k