Slovenija
106 ogledov

Študentu ukor za prepisovanje

studij Anže Petkovšek
Največkrat ga dobijo zaradi kršenja izpitnega pravilnika in prepisovanja.

Gotovo se spomnite podeljevanja ukorov v osnovni in srednji šoli, morda pa vam je manj znano, da takšen ukrep izrekajo tudi študentom. Če bi ga nesojena ministrica za šolstvo Klavdija Markež dobila pravočasno, morda ne bi utegnila prepisati magistrske naloge in povzročiti vladne krize.

Pravilnik o disciplinski odgovornosti študentov Ljubljanske univerze iz leta 1999 za kršitve dolžnosti in neizpolnjevalnje obveznosti študenta predvideva tri disciplinske ukrepe: opomin, ukor in začasno izključitev z univerze. Med hujše kršitve prišteva neizpolnjevanje dolžnosti, hujše kršitve reda in discipline oz. kazniva dejanja, poškodbe premoženja in v zadnjem času precej aktualno ponarejanje uradnih listin ter prevare pri preverjanju znanj.

Skupne številke nimajo

Podatkov, koliko študentov je bilo deležnih teh ukrepov, na Univerzi v Ljubljani ne zbirajo, saj  ukrepe izrečejo akademije in fakultete. Tako so denimo na Ekonomski fakulteti Univerze v Ljubljani do sedaj izrekli dva ukora, dva opomina in štiri študente začasno izključili iz Univerze. "Največkrat so bile sankcije izrečene zaradi kršenja izpitnega pravilnika," so pojasnili na fakulteti. Na Filozofski fakulteti v Ljubljani so v zadnjih petih letih izrekli dva opomina zaradi oddaje identičnih seminarskih nalog, en ukor zaradi prepisovanja seminarske naloge ter štiri začasne izključitve za dobo enega in dveh let zaradi ponarejanja dokumentacije, dajanja lažnih podatkov oz. neprimernega odnosa do učiteljev fakultete.

irma.hus@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • dragec 12:48 17.april 2015.

    Ne...ne... za desno, saj imate več izkušenj

  • patrijarh 12:17 17.april 2015.

    Dober bo za kako levo stranko.