Slovenija
338 ogledov

Kritika politični eliti zaradi neodzivnosti po umoru Janka Jamnika

žalna seja Saša Despot
Čeprav je vrvež okrog praznikov na stranski tir potisnil tragične dogodke prejšnjega tedna, ko je v Sloveniji odmeval umor direktorja Kemijskega inštituta Janka Jamnika, ta v znanstvenih krogih še vedno buri duhove. Med drugim se sprašujejo tudi, zakaj nihče v tej državi ni javno obsodil napada in umora v svetovnih znanstvenih krogih priznanega strokovnjaka.

Kvarkadabra.net je slovenski spletni časopis za tolmačenje znanosti. Na Kvarkadabra blogu se je pojavil zapis Polone Mrvar, ki se ga je odločila objaviti zaradi, kot uvodoma izpostavlja, pretresenosti nad dogodkom, umorom direktorja Kemijskega inštituta Janka Jamnika, še bolj pa zaradi pretresenosti nad neodzivi.

Pišem iz prizadetosti nad predstavniki države, ki komentirajo obskurne in vsakdanje dogodke ter hodijo po vaških veselicah. Ob proslavah, obletnicah in promocijah imajo polna usta dosežkov slovenske znanosti (in športa), ker je, žal, to še edino, kar je "outstanding" v tej državi. Ko se sredi Ljubljane zgodi eksekucija človeka, ki je za slovensko znanost in to državo nekaj naredil, se ne zgodi nič: naši predsedniki ne utegnejo izraziti ogorčenja in obsodbe dogodka; ob smrti ne zmorejo povzdigniti glasu in reči, da je to velika izguba za državo, za družbo, za znanost. Da je nesprejemljivo. Da jih skrbi, da je to mogoče. Naglas," je predvčerajšnjim zapisala Polona Mrvar.

Žalosti me…

Če že politična elita ne obsodi dogodka, ki je razburil vso Slovenijo, je v znanstvenih krogih drugače. Danes je na omenjenem blogu svoj prispevek objavil tudi Gregor Anderluh, ki je imel v sredo na žalni seji, ki so jo v spomin na pokojnega direktorja pripravili na Kemijskem inštitutu, kratek nagovor.

V njem je izpostavil izjemnost Jamnika kot znanstvenika in vodjo. “Želel si je ustvariti mednarodno skupnost, kjer ne bi manjkalo študentov in bolj izkušenih sodelavcev iz tujine, uresničitve te želje pa žal ni dočakal. Bil je ambiciozen, neustrašen, svoje načrte in dosežke je drzno primerjalz najboljšimi na svetu, kar je zahteval tudi od nas: biti najboljši!,” je izpostavil Anderluh.

Zapis na blogu je sklenil z besedami, da ga žalosti, da živimo v državi, kjer najpomembneši predstavniki sploh ne opazijo, da jim sredi glavnega mesta izginjajo najboljši ljudje in da ne obsodijo tako grozovitega akta nasilja, s katerim se je to zgodilo. 

Kot je znano, je policija že izsledila domnevnega morilca Janka Jamnika. Do njega so ga pripeljale sledi smodnika in mobitel. Zoper njega so spisali kazensko ovadbo, preiskovalni sodnik se je zaradi utemeljene bojazni, da bi osumljeni lahko uničil morebitne dodatne dokaze, odločil, da ga pripre. 

Komentarjev 10
  • dragec 22:04 28.december 2014.

    Zamislite, morebitni storilec je vidni član stranke SSDSS, ki je kandidiral za župana ob podpori predsednika stranke JJ ?????

  • jakec1575 21:15 26.december 2014.

    Razumeti je, da dokler preiskava ni zaključena, nihče ne želi vplivati na delo preiskovalnih organov. A vendar bi lahko dobili kakšno načelno izjavo slovenske politike. Čudno je, da v dobi industrijske "špionaže" naše obveščevalne službe niso dobile niti namiga od ...prikaži več "kolegov", da je morda ogroženo življenje tako pomebne osebe v znanstvenem svetu. Kitajci, Nemci, Američani in zagotovo Izraelci. Kemijski inštitut je sodeloval oz. sodeluje z izraelskimi podjetji. In Izraelci NIČ ne prepustijo naključju. Morda je komu celo odgovarjala ta tragedija. Težko verjamem, da nihče ni spremljal življenja Janka Jamnika. A vendar je molk vrha politike preveč hrupen in očiten. Bi se dalo preprečiti dejanje? Je lahko tako izkušen strelec površen glede sledi smodnika in telefona? Morda. So vedeli zanj? Ne iščem teorije zarot. A oranje ledine v znastvenem-razvojnem svetu pomeni ogromno denarja. In kjer je denar so tudi najmočnješi obveščevalci industrijske "špionaže". In KI orje ledino. Čuvajmo intelektual

  • Johan Spohan 20:39 26.december 2014.

    "Rudeči" Milanček a smrdi po tvoji skriti partijski "rudeči" knjižici.