Svet
41 ogledov

Policija enega za drugim lovi osumljence umora

Kim Jong-nam EPA
Malezijske oblasti so nekaj ur za tem, ko so aretirale taksista, prijele še eno do žensk, ki naj bi bila odgovorna za smrt polbrata severnokorejskega voditelja.

Na letališču v Kuala Lumpurju je umrl 45-letni Kim Jong Nam, polbrat severnokorejskega voditelja Kim Jong Una. Med čakanjem na vkrcanje na letalo naj bi ga nekdo z neznano tekočino poškropil po obrazu, zaradi česar je trpel velike bolečine. Neimenovani južnokorejski uradnik je pred tem dejal, naj bi Kim Jong Nama zabodli z zastrupljeno iglo. 

Namestnik generalnega direktorja malezijske policije je dejal, da so na enem od letaliških terminalov nizkocenovnikov prijeli mlajšo žensko, ki naj bi sodelovala pri dejanju. Policija je sicer število osumljencev za sodelovanje pri umoru povišala na šest. Po poročanju The Telegrapha sta sodelovali dve ženski in štirje moški. "Ena od deklet je žrtvi z robčkom pokrila obraz, potem ko je drugo dekle žrtvi obraz poškropilo s tekočino," je povedal eden od policistov. Eno od osumljenk so na posnetkih nadzornih kamer videli tavati po letališču. Po njenem obnašanju sodeč so jo sostorilci pustili samo. 

Ženski še vedno na begu

Tamkajšnja policija je aretirala tudi taksista, ki naj bi prepeljal ženski, osumljeni umora člana severnokorejske vladajoče dinastije. Identificirali so ga na podlagi nadzornih posnetkov z letališča. "Pregledali smo vse posnetke nadzornih kamer in z njihovo pomočjo aretirali taksista, ki je odpeljal ženski, ki sta izvedli atentat," je za The Telegraph povedal neimenovani višji uslužbenec tamkajšnje policije. 

Na podlagi posnetkov in izjave taksista policija sklepa, da gre za ženski iz Vietnama, ki naj bi kot tajni agentki delali za drugo državo. Uslužbenec ni želel ugibati, ali ju je najel Kim Jong Un, ki naj bi po nekaterih navedbah stal za umorom starejšega polbrata. Malezijska policija meni, da sta osumljenki še vedno v državi. 

Medtem je severnokorejska vlada v Malezijo poslala diplomata. Hkrati so prosili, naj ne izvedejo obdukcije, a so malezijske oblasti to prošnjo zavrnile. 

"Bili sta agentki Severne Koreje"

Južnokorejske oblasti so prepričane, da sta bili storilki agentki Severne Koreje, ki sta na ukaz severnokorejskega vodstva izvedli atentat. Južnokorejska obveščevalna agencija je prepričana, da je bil 45-letni moški zastrupljen. Umor naj bi naročil Kim Jong Un. Pred petimi leti naj bi že neuspešno poskusili izvesti atentat. V Severni Koreji so bili v zadnjih letih priča več usmrtitvam vidnih članov vladajoče družine in elite. Za vsemi naj bi stal trenutni voditelj. 

Kim Jong-nam je umrl, med čakanjem na let za Macao, kjer je živel z drugo ženo. Zadnja leta je namreč preživel v izgnanstvu, potem ko je prišel navzkriž z očetom. Po nekaterih informacijah naj bi imel eno ženo in sina tudi v Pekingu. 

dezurni@zurnal24.si

 

 
Komentarjev 2