Slovenija
71 ogledov

Upokojevanje pod taktirko

Upokojenci Saša Despot
Upokojenci delajo. Čeprav izpolnjujejo pogoje za upokojitev, jih v državni upravi še vedno dela 810. Dokler hočejo. Ponekod je takih tudi desetina, odpustiti pa jih ne morejo.

Upokojevanje. Pravna ureditev ne omogoča, da bi kogarkoli prisilili v upokojitev. “To je omogočala določba zakona o javnih uslužbencih, vendar jo je ustavno sodišče razveljavilo,” je povedal pravnik in sekretar sindikata Pergam Jaka Počivavšek. Meni, da ni zakonitega načina, s katerim bi država lahko upokojila javne uslužbence, ki so že izpolnili pogoje za upokojitev. Med vsemi skupinami javnih uslužbencev, ki so neposredno povezani z ministrstvi in so že izpolnili upokojitvene pogoje, je največ policistov. Februarja jih je bilo kar 351, do konca leta pa bo številka narasla na 416.

Na ministrstvih, inšpektoratih, uradih in upravnih enotah je pogoje za upokojitev 1. februarja letos izpolnilo še 450 zaposlenih, do konca leta jih bo skupaj 741, konec prihodnjega leta pa 1.085. V vseh naštetih službah jih je sicer zaposlenih 33.295; sem niso vključeni uslužbenci, ki spadajo pod pristojnost občin, torej zaposleni v zdravstvenih domovih, na šolah in v vrtcih.

Rekorderja imajo na carinski upravi in ministrstvu za kmetijstvo. Prvi je pogoje za upokojitev izpolnil že pred šestimi leti, drugi pa pred petimi. Na inšpektoratu za šolstvo pogoje za upokojitev že izpolnjuje 13 odstotkov zaposlenih, na nekdanjem ministrstvu za kulturo pa 5,6 odstotka. Sicer je v državni upravi 1. februarja pogoje za upokojitev izpolnjevalo 2,43 odstotka vseh zaposlenih.

Upokojitev zahteva vsak sam

Vlogo za upokojitev lahko odda le delavec sam, tega nihče ne more storiti namesto njega,” nam je povedal vodja kadrovske službe enega od večjih slovenskih podjetij. Kot je dejal, lahko zaposlenega k upokojitvi prisilijo le s prestrukturiranjem in prilagoditvijo sistemizacije novim razmeram in torej delavca upokojijo iz poslovnih razlogov ali nesposobnosti. “Ampak ker so starejši po zakonu zaščiteni, je na voljo praktično le dokazovanje nesposobnosti, kar pa je izjemno težko,” je dodal.

Tabela | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Najbrž je veliko primernejše, da se delavci v dogovoru odločijo za upokojitev,” pa je ocenil Počivavšek. Upokojevanje tistih, ki že izpolnjujejo pogoje, naj bi bil tudi eden od varčevalnih ukrepov vlade, vendar še ni jasno, kako bi ga vpeljala. “Ali bi se strinjali s pospeševanjem upokojevanja, je odvisno od celotnega paketa varčevalnih ukrepov,” pa je dejal sekretar sindikata državnih organov Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Drago Ščernjavič. Dodal je, da zaposleni večinoma komaj čakajo, da gredo v pokoj, saj so pritiski v smislu “ti mi odžiraš kruh” hudi. Vseeno meni, da vseh starejših ni smiselno upokojiti, še posebno če imajo specifična znanja ali posebne kompetence za določeno področje.

Nujno samo v vojski

Takoj ko dopolnijo starost ali polno delovno dobo, pa se morajo kot edini v javni upravi upokojiti pripadniki Slovenske vojske (SV). Njihov tiskovni predstavnik Simon Korez je povedal, da se v SV v letu, ko izpolnijo enega od pogojev, upokojijo vsi – letos jih bo 66.

Komentarjev 17
  • korisnik_5299 18:56 08.april 2012.

    Nihče, ki dela v težkih pogojih 40 let, ne podaljšuje delovne dobe in tudi za take "pridneže" mora veljati, da morajo dati prostor in priložnost mlajšim.

  • mb 08:00 04.april 2012.

    Nekdo, ki dobi recimo plačo 1000 € neto bo dobil pokojnine cca 500 € neto. In zakaj bi potem šel v pokoj, če še lahko dela ? s pol manj denarja, je pač težko shajati in zato ljudje pač ne solijo v pokoj

  • deželan 22:17 28.marec 2012.

    Vam popolnoma verjamem, težave so v tem, da se noče izluščiti, kdo dela in kdo ne. Trdim, da je javni sektor prevelik za cca 30% in da bi morali tem, ki res delajo celo zvišati plačo !!