Slovenija
36 ogledov

Urana izgnali zaradi njegove priljubljenosti?

Alojz Uran je pozval k človečnosti in sočutju med ljudmi. (Foto: Ivan Župič) Žurnal24 main
Podporniki upokojenega nadškofa Alojzija Urana dvomijo v obstoj dekreta, po katerem naj bi moral Uran zaradi domnevnega očetovstva zapustiti Slovenijo. Menijo, da je žrtveno jagnje in da gre za konstrukt nekaterih v vrhu Cerkve, ki jih moti Uranova priljubljenost.

Predstavnik iniciativnega odbora Za ohranitev dobrega imena Urana Valentin Zibelnik je prepričan, da dekret ne obstaja. Ob tem je spomnil, da generalni tajnik Slovenske škofovske konference Andrej Saje v sredini izjavi v Odmevih na TV Slovenija ni pokazal samega dekreta, ki naj bi Urana v tujino napotil zaradi domnevnega očetovstva.

Saje mu je tudi zatrdil, da osebno tega dekreta ni videl oziroma da na škofijo niso prejeli nobenega pisnega dekreta. Zibelnik je še ponovil, da je upokojeni nadškof Alojz Uran večkrat zanikal govorice o domnevnem očetovstvu. Tako ocenjuje, da mu ne dovolijo, da bi govorice z dokazi oziroma testom očetovstva zavrnil, saj bi s tem "izgubili glavno točko obtožnice".

"Nihče ne more niti domnevno pisati o nečem, če ta krivda ni dokazana, niti dokazljiva," je dejal Zibelnik. Zato domnevno očetovstvo "ne bi smelo biti razlog za napotitev Urana v tujino, prav tako ta razlog ne bi smel biti v javnosti izrabljen v domnevah Cerkve". Prepričan je, da je Uran na dekret pristal "v svoji silni skromnosti in ponižnosti".

Kršene človekove pravice

Zibelnik je še pojasnil, da je iniciativa že večkrat prosila za srečanje z apostolskim nuncijem v Sloveniji Juliuszem Januszem, ki je "edina vez z Vatikanom", a do srečanja še ni prišlo. Kot pravi, si bodo še naprej prizadevali za srečanje z nuncijem; če to ne bo mogoče, pa se bodo obrnili na Kongregacijo za škofe v Rimu.

Prepričan je, da so Uranu kršene človekove pravice. Ob tem je povzel po njegovih besedah uradno razlago profesorja kazenskega kanonskega prava Davida Cita, ki meni, "da nihče v Cerkvi ne more izgnati nikogar iz njegove domovine, saj to lahko stori le njegova država".

Ne gre za izgon

Drugačnega mnenja je teolog Ivan Štuhec, ki meni, da ne gre za izgon iz države. Prepričan je tudi, da je človekove pravice treba ločiti od svobodne odločitve podrejanju neki skupnosti, vsak škof pa je po njegovem mnenju podvržen disciplini vrha Cerkve in ne božjemu ljudstvu.

Prepričan je še, da gre v primeru Urana le za začasen umik iz Slovenije, da bi se razčistilo vprašanje o njegovem domnevnem očetovstvu.

Komentarjev 3
  • DUSANJ2000 10:24 27.julij 2012.

    Bog odpusti dd-ju, saj ne ve kaj piše.

  • dd 19:59 26.julij 2012.

    Zelo priljubljen pri ženskah.! O skromnosti in ponižnosti pa ni ne duha ne sluha. Se že na prvi pogled vidi koliko dobrot je pospravil vase. Kaj ni prenajedanje eden od grehov??

  • 1111 19:08 26.julij 2012.

    Štuhec, tudi tebe bi bilo treba izgnat!!