Šport
57 ogledov

Največji sprinter odšel v olimpijsko zgodovino

Usain Bolt Rio 2016
1/11
EPA
S tretjo zaporedno trojno zmago v sprintu se je jamajški zvezdnik Usain Bolt ob slovesu z olimpijskih stez tudi dokončno vpisal med športne legende.

Med športnimi navdušenci priljubljeni in upravičeno neskromni Jamajčan Usain Bolt svoje uspehe pripisuje zlasti predanosti. Upa pa, da je letvico postavil dovolj visoko, da je ne bo zmogel nihče več.

Bolt, ki je že napovedal, da bo v Riu zadnjič tekmoval na olimpijskih igrah, je na svetovnih prvenstvih dosegel 11, na OI pa devet zlatih medalj. Tako sta med atleti v zgodovini OI pred njim s po devetimi zlatimi medaljami Finec Paavo Nurmi, ki ima ta v statistiki še tri srebrna odličja, in Američan Carl Lewis z dodatnim srebrom.

Finski srednjeprogaš Nurmi je na olimpijskih igrah tekmoval med letoma 1920 in 1928, medalje pa je osvajal v tekih na 1500 metrov, 5000 metrov, 10.000 metrov, v krosih ter v ekipnih tekih. Lewis pa je kolajne osvajal na olimpijskih igrah med letoma 1984 in 1996, in sicer v tekih na 100 in 200 metrov, v štafetni preizkušnji na 4 x 100 metrov ter v skoku v daljino.

Na olimpijskih igrah v Los Angelesu leta 1984 je Lewis pobral celo štiri zlata odličja, in to v vseh omenjenih disciplinah. Na poznejših igrah je ostal suveren zlasti v skoku v daljino, saj je v tej disciplini osvojil še tri zlate medalje.

Nurmi in Lewis sta torej medalje osvajala v več disciplinah kot Bolt, ki se je osredotočil samo na sprinterske preizkušnje in v njih na kar treh olimpijskih igrah povsem pokoril konkurenco. "Tu imate. Najboljši sem," je upravičeno neskromni Jamajčan dejal po štafetnem teku.

Zadnjo od devetih zlatih odličij so mu pomagali osvojiti rojaki Asafa Powell, Yohan Blake in Nickel Ashmeade. "Samo gledal sem jih in molil, da ne bi zamočili," je povedal Bolt. Ko je prejel palico, pa je že vedel, da mu bo uspelo. Da je po devetih zlatih sprinterskih odličjih Bolt postal nesmrten, se strinja tudi njegov moštveni kolega Blake.

Sam pa svoje uspehe pripisuje zlasti predanosti. "Najbolj sem si želel. Nikoli nisem bil zadovoljen," je pojasnil, obenem pa izrazil upanje, da je letvico postavil dovolj visoko, da je ne bo zmogel nihče več.

V lasti trije rekordi

Jamajčan, ki bo v nedeljo dopolnil 30 let, je olimpijsko zgodovino začel pisati v Pekingu z olimpijsko zmago in svetovnim rekordom v teku na 100 metrov. Osupljivih 9,69 sekunde je v Berlinu leto pozneje izboljšal še za 11 stotink sekunde. Z 19,19 sekunde Bolt drži tudi svetovni rekord v teku na 200 metrov, prav tako pa je bil leta 2012 del olimpijskega moštva, ki je s 36,84 sekunde postavilo svetovni rekord v štafetnem teku.

Bolt, ki se bo po njegovi napovedi upokojil naslednje leto po svetovnem prvenstvu v Londonu, ob občutju zmagoslavja ni skrival otožnosti ob slovesu z olimpijskih stez.

"Vedel sem, da bo prišel ta trenutek. Prav gotovo bom pogrešal navijače, to energijo. In pogrešal bom tekmece," je povedal. Zdaj ko je na atletski stezi dosegel vse, kar je želel, si bo, kot je še povedal, moral postaviti nove cilje.

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.