Slovenija
72 ogledov

"V izogib izgubam podaljšajte rok!"

Obvestilo KDD zurnal24.si
Zveza potrošnikov Slovenije je danes na Vlado, Ministrstvo za finance in poslanske skupine v Državnem zboru naslovila dopis, v katerem jih je obvestila o resnih problemih in zastojih, do katerih prihaja pri ukinjanju registrskih računov.

Zveza potrošnikov je omenjene naslovnike pozvala k oblikovanju nujnih ukrepov za preprečevanje velikih finančnih oškodovanj potrošnikov in obremenitev sodnega sistema.

"V preteklih mesecih je postalo jasno, da več kot polovici od približno 250.000 potrošnikov, ki so letos še hranili vrednostne papirje na registrskih računih pri Centralni klirinško depotni družbi, do konca tega leta teh papirjev ne bo uspelo prenesti na trgovalne račune, jih prodati ali opustiti," opozarjajo pri Zvezi potrošnikov Slovenije.

Zakon o nematerializiranih vrednostnih papirjih, ki ureja postopek ukinjanja registrskih računov, namreč določa, da se bo z začetkom leta 2017 začel prenos vseh na registrskih računih preostalih vrednostnih papirjev fizičnih oseb na sodne depozite. Po trenutnih ocenah bo takšna usoda doletela okrog 150.000 imetnikov vrednostnih papirjev.

"Zaradi velikih oškodovanj in obremenitev, ki grozijo, je potrebno sistem prilagoditi, predvsem tako, da se podaljša rok za ukinjanje registrskih računov in potrošnikom nudi večja podpora pri odločanju o tem kaj storiti s svojimi vrednostnimi papirji in kako to izpeljati," opozarja ZPS.

O tematiki smo na portalu Žurnal24.si že precej pisali:

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.