Slovenija > Črna kronika
71 ogledov

V Ljubljani brutalno pretepli geja

Homofobični napad
1/4
Žurnal24 main
Sodobna evropska prestolnica, srednjeveška mentaliteta. V Ljubljani pretekli teden nov homofobični napad, žrtev turist iz Britanije: "Zbudil sem se oblit s krvjo."

Glavna tarča napada je bil Oliver McNally, državljan Velike Britanije, ki je bil na obisku v Ljubljani s še dvema prijateljema, ki so ju prav tako pretepli. Oliver je homoseksualec, njegova prijatelja sta heteroseksualca.

"Udarili so me okoli desetkrat po celem telesu: glavi, ramenih, rokah in hrbtu. Dobro se spomnim strahu. Zdelo se mi je, kot da napad traja neskončno dolgo. Pokril sem si glavo. Zbudil sem se na tleh, oblit s krvjo. Vstal sem, eden od mojih prijateljev je sedel na stolu, okrvavljen po glavi. Spomnim se, da so me z reševalnim vozilom odpeljali v bolnišnico," je incident v pismu, ki so ga objavili na spletni strani Narobe.si, zapisal McNally.

Storilce še iščejo
Kot so nam sporočili s policije, so prejšnji četrtek nekaj pred peto uro zjutraj na Kongresnem trgu obravnavali napad. Po podatkih policije so štirje neznani storilci s trdimi predmeti poškodovali tri ljudi, državljane Velike Britanije.

Poškodovane so oskrbeli v ljubljanskem kliničnem centru, policijska preiskava pa še poteka.

Spremenjeno vedenje
Oliver je s prijateljema odšel v Ljubljano, da bi se poveselili ob bližajoči se poroki enega od prijateljev. Sprva so bili v lokalu Skelet, kjer so se zapletli v pogovor s skupino deklet. Kasneje so se znova sešli v lokalu Top, poleg deklet so se družili še z dvema fantoma. Ta sta se, potem ko sta izvedela, da je gej, začela vesti drugače. Oliver pravi, da sta postala nasilna in hotela izvedeti, ali sta tudi prijatelja geja.

Skupina Britancev je nato zapustila lokal in odšla na kebab. Tja je z avtomobilom prišla skupina neznancev in jih pretepla z železnimi palicami.

CT glave je pokazal, da Oliver ni utrpel trajnih poškodb, na ustnici ima šive. Tako njegovo telo kot telo prijatelja pa je polno modric.

Upa, da ti incidenti niso pogosti
McNally je pohvalil slovensko zdravstveno osebje, ki ga je oskrbelo, in policiste – tudi sam je po poklicu policist – ki so obravnavali napad.

V pismu je izrazil upanje, da so taki incidenti redkost: "Ljubljana je zelo prijazno mesto in upam, da takšni incidenti niso redni dogodki. Kot policist menim, da takšna vrsta incidentov ljudi spomni, da imajo ljudje v nekaterih mestih v nekaterih državah drugačen odnos, ki ga nismo vajeni."

Podali kazensko ovadbo
Podoben napad se je v Ljubljani zgodil še sedmega maja. Dva mladeniča sta na železniški postaji napadla italijanskega gejevskega aktivista Antonia Parisija. Sprva sta ga napadla verbalo, nato še fizično, oskrbeli so ga v ljubljanskem UKC, kasneje je moral zdravljenje zaradi hudih poškodb ust nadaljevati še v Italiji. Kot so nam sporočili s PU Ljubljana, so v tem primeru podali kazensko ovadbo zoper eno osebo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.