Magazin > Lepota & telo
76 ogledov

V odnosih vse manj bližine

prepir, par Shutterstock
Partnerstvo. Danes je vse manj trdnih temeljev. 
Partnerja naj si ob prvih težavah poiščeta ustrezno strokovno pomoč.

Ljubezen. “Najpogostejši razlogi za prepir so po navadi popolnoma banalni, na primer: 'Zakaj si pustil čevlje tam?', 'Zakaj si prestavil kozarec?' Takšni in podobni primeri imajo običajno svojo globino in zgodovino,” pravi psihoterapevtka Barbara Sarić iz Centra Holistic. Najbolje bi bilo, da bi pari poiskali pomoč že na začetku, ko se eden ali drugi v odnosu ne počuti več dobro, vendar pa se ljudje za pomoč odločajo različno, nekateri pa sploh ne.

Slabi temelji

Danes je v partnerstvu vse manj trdnih temeljev. “Eden od razlogov je življenjski slog – stres, vse več dela in pehanje za dobičkom. Zaradi tega je v odnosih čutiti vse manj bližine, kar vodi v odnose brez varnosti. Zelo pomembno je, da imata partnerja podoben pogled na partnerski odnos, podobne vrednote in cilje. To jima ostane tudi, ko preideta začetno fazo zaljubljenosti, in to so tisti pravi temelji, na katerih lahko gradimo odnos,” razlaga 
psihoterapevtka.

Čas za terapijo

Vse več ljudi si poišče psihoterapevtsko pomoč, ko dobijo občutek, da so se v odnosu izgubili ter ne ločijo več med seboj in partnerjem. Eden od partnerjev, običajno tisti, ki ne išče pomoči, nad odnosom prevzame nadzor. Gre za zelo natančno manipulacijo. Drugi, na videz šibkejši partner ima vlogo žrtve, čeprav je v resnici močnejši, saj vztraja v napornem odnosu, polnem drame. Nekaj časa mu je v odnosu prelepo, saj mu partner vse pričara v 
najlepši luči, že naslednji trenutek pa je sposoben to izničiti in ga razčlovečiti. “Tovrsten odnos je nezdrav in partnerja na takšen način ne moreta obstati,” pojasnjuje Sarićeva.

Najprej na dan očitki

Na terapiji po navadi na dan najprej privrejo očitki. Lahko gre za zamero iz preteklosti, nezadovoljstvo ali jezo, ker se naša predstava o partnerstvu ne sklada več z našim partnerskim odnosom. Po dolgih letih skupnega življenja lahko pri paru razpadejo vrednote in cilji partnerstva, na katerih bi moral njun odnos temeljiti. S preprostimi primeri poskušamo priti do teh temeljev. “Tu se namreč začne zdravljenje odnosa,” sklene sogovornica.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.