Slovenija
246 ogledov

V službi je le brala Žurnal

Davorin Ivančič Suzana Kos
Durs. Uslužbenci sodišče zasuli s tožbami.

“To je izjava pod vsako kritiko in je nepojmljiva za javnega uslužbenca. Težko si predstavljam vodjo oddelka, ki nima nobenega dela,” je ogorčen Dušan Salmič, direktor koprskega urada Davčne uprave Republike Slovenije (Durs).

Tako je Salmič komentiral izjavo Lorijane Koljenšič, nekdanje vodje oddelka za splošne zadeve, kamor spada glavna pisarna. Koljenšičeva delodajalca toži zaradi mobinga, ki naj bi ga doživljala pred premestitvijo na drugo delovno mesto, in zahteva deset tisoč evrov odškodnine. Uslužbenka je med svojim pričanjem med drugim povedala, da ji je bilo v službi hudo, ker skoraj dve leti ni imela nobenega dela in je “v pisarni ostajala sama z Žurnalom”. Dve interni komisiji dokazov maltretiranja na delovnem mestu nista našli.

Tožba na tožbo

Uslužbenka je bila nato pred enim letom premeščena, njen nekdanji nadrejeni Davorin Ivančič pa je po nasvetu odvetnika Francija Matoza proti njej zaradi laži in blatenja vložil odškodninsko tožbo.

Tožbo v enaki višini je nato vložila še Koljenšičeva. Prvi mož koprskega Dursa ocenjuje, da je pred premestitvijo svoje delo opravljala kampanjsko, površno in včasih strokovno neustrezno.

Hočejo dodatek za znanje

Salmič pa je moral pred sodišče tudi kot priča v primeru 12 tožb uslužbenk proti Dursu, ker se ne strinjajo z ukinitvijo oziroma znižanjem dodatka k plači za znanje italijanskega jezika.

V okviru nove sistematizacije delovnih mest so sicer dodatek k plači ukinili 54 uslužbencem Dursa. Nekaterim zato, ker s potrdilom niso izkazali znanja italijanščine, drugim zato, ker ga pri svojem delu dejansko ne potrebujejo oziroma ne uporabljajo, tretjim (vodjem oddelkov) pa so ga znižali s šestih na tri odstotke, saj postopkov s strankami v italijanskem jeziku 
ne vodijo.

“Tudi ta zadeva je na sodišču povsem po nepotrebnem. Ocenjujem, da imamo na teden dva ali tri primere, ki so povezani z italijansko manjšino, zato je 80 ljudi, ki prejemajo dodatek za znanje jezika, dovolj,” je prepričan direktor koprskega Dursa. Pred novo ureditvijo je dodatek prejemalo kar 134 Dursovih uslužbencev.

Komentarjev 10
  • feferon 11:51 25.februar 2013.

    Bravo! Veze in poznanstva, ki vodijo nesposobne ljudi v podjetja!

  • Sebastjan Kroflič 09:19 25.februar 2013.

    titty: imam potrdila, brez njih niti službe ne bi dobil... sprašuješ, zakaj ne bi imeli dodatka? In seveda takoj omenjaš "favšijo"... zato, ker ne delajo NIČ, a razumeš, POPOLNOMA NIČ... prelagajo papirje iz ene mize na drugo, rezultatov pa NOBENIH! ...prikaži več Nisem nikomur fouš, ki si zasluži s svojim delom, mi pa gre zelo na živce, ko nekateri služijo na tuj račun!!!

  • doggebie.lord 07:59 25.februar 2013.

    Ok, ampak potem delovno mesto zahteva znanje italijanskega jezika in to ne more biti dodatek.