Vizita za živali > Svetovalnica
7691 ogledov

Bodite pozorni na te znake pri mački

Zivljenje 13.01.14, muc, macek, macka, foto: Shutterstock Shutterstock
Mačke niso tako družabne živali kot na primer psi, a hišne mačke kljub temu rabijo vašo pozornost in naklonjenost.

Igranje z ljudmi in drugimi živalmi pozitivno vpliva na njihovo razploženje, srečo in zdravje, zato je pomembno, da ste pozorni na znake, ki bi lahko sporočali, da je vaša mačka osamljena oziroma depresivna.

Spanec

Mačke so nočne živali, zato je normalno, da prespijo dobršen del dneva. Kljub temu pa je lahko spanje tudi znak osmaljenosti ali depresije, še posebej, če vaša mačka spi več kot ponavadi ali pa raje drema, kot pa da bi se igrala z vami.

Težave z uriniranjem

Uriniranje zunaj mačjega stranišča je lahko bodisi zdravstveni bodisi vedenjski problem. Če ste izključili, da ima mačka težave z ledvičnim kamni ali okužbo sečil, gre najverjetneje za stres, ki pa je lahko posledica osamljenosti oziroma dolgočasja.

Destruktivno vedenje

Mačke, ki nimajo prijatelja, s katerim bi se igrale, se lahko zatečejo k destruktivnemu vedenju, ki jim služi kot način za kanaliziranje energije.

Agresija

Mačke, ki se počutijo osamljeno, se pogosto vedejo agresivno. Če vas mačka praska, ščipa in se obnaša nenavadno agresivno, je to lahko znak, da se dolgočasi.

Glasnost

Prekomerna vokalizacija je lahko znak dolgočasja. Mačke, ki so osamljene, so najbolj glasne, kadar se vrnete domov po daljši odsotnosti ali pa ponoči, ko želite spati.

Nekateri izmed navedenih znakov so lahko tudi posledica zdravstvenih težav. Če niste prepričani, za kaj gre, se posvetujte z veterinarjem.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice