• Pet 11 do 20 °C
  • Sob 15 do 22 °C
  • Ned 16 do 23 °C
več na vreme.net

Pirotehnika in delci PM10

5 komentarjev

Tako Janković upravičuje onesnaženje

Na MOL ocenjujeo, da veselje, ki ga z ognjemetom priredijo Ljubljančanom, odtehta onesnaženje, ki ga s tem povzročijo. Pravijo, da bi, v primeru, če občinskega ognjemeta ne bi bilo, več posameznikov v zrak spuščalo manj ekološke rakete z večjo dimnostjo in dodatnimi odpadki.

I. H. / Ljubljana

 

Pri MOL poudarjajo, da so izstreljene rakete najvišje kakovosti z nizko dimnostjo in nadpovprečno dolgo gorljivostjo.

"Ali ste odgovorni v mestu kot Zeleni prestolnice Evrope 2016 mogoče razmišljali o tem, da ne bi z 'občinskim' ognjemetom z grajske planote še dodatno onesnaževali že tako slab zrak v mestu in tako dali dober vzgled meščanom za varstvo okolja," med pobudami meščanom sprašuje Ljubljančan.

Če ne bi bilo ognjemetov, bi bilo več zasebnih raket

Pri Mestni občini Ljubljana, katere župan je Zoran Janković, odgovarjajo, da so izstrelejen rakete najvišje kakovosti, z nizko dimnostjo in nadpovprečno dolgo gorljivostjo oz. dolgo trajajočimi efekti, zato je ognjemet z grajskega griča povzročil minimalni dim.  "Vsi izstrelki imajo CE certifikat in ustrezajo novi evropski zakonodaji, ki pokriva to področje," poudarjajo pri MOL. 

Zato ocenjujejo, da je veselje, ki ga z ognjemetom priredimo Ljubljančanom in obiskovalcem, odtehta minimalni dodatni dim, hkrati pa zadovolji tudi številne, ki bi sicer ob polnoči spuščali lastne manj ekološke rakete z večjo dimnostjo in dodatnimi odpadki.

Porast delcev PM10 ob novem letu

Na Agenciji za okolje poudarjajo, da je k visokim koncentracijam delcev v zraku ob prehodu v novo leto dodatno prispevala uporaba pirotehnike, tako zaradi ognjemetov občin kot pirotehniških sredstev posameznikov. 

 

Graf, ki so ga pripravili na Arsu, prikazuje potek urnih koncentracij delcev PM10 31. 12. 2016 in 1. 1. 2017 v posameznih mestih. "V tem obdobju so bile povišane tudi koncentracije posameznih kovin, ki vplivajo na barvo ognjemetov," poudarjajo pri Arsu. Barijeve soli npr. obaravajo ognjemet zeleno, stroncijeve pa rdeče.

PREBERITE ŠE: 

dezurni@zurnal24.si

Vsebine, ki bi vas morda zanimale

Komentarjev (5)

Za oddajo komentarja morate biti prijavljeni!

Morda vas še zanima