Slovenija
379 ogledov

Tako Janković upravičuje onesnaženje

Priljubljena božična tržnica bo zadnji dan v letu odprta samo do 18.00. Žurnal24 main
Na MOL ocenjujeo, da veselje, ki ga z ognjemetom priredijo Ljubljančanom, odtehta onesnaženje, ki ga s tem povzročijo. Pravijo, da bi, v primeru, če občinskega ognjemeta ne bi bilo, več posameznikov v zrak spuščalo manj ekološke rakete z večjo dimnostjo in dodatnimi odpadki.

"Ali ste odgovorni v mestu kot Zeleni prestolnice Evrope 2016 mogoče razmišljali o tem, da ne bi z 'občinskim' ognjemetom z grajske planote še dodatno onesnaževali že tako slab zrak v mestu in tako dali dober vzgled meščanom za varstvo okolja," med pobudami meščanom sprašuje Ljubljančan.

Če ne bi bilo ognjemetov, bi bilo več zasebnih raket

Pri Mestni občini Ljubljana, katere župan je Zoran Janković, odgovarjajo, da so izstrelejen rakete najvišje kakovosti, z nizko dimnostjo in nadpovprečno dolgo gorljivostjo oz. dolgo trajajočimi efekti, zato je ognjemet z grajskega griča povzročil minimalni dim.  "Vsi izstrelki imajo CE certifikat in ustrezajo novi evropski zakonodaji, ki pokriva to področje," poudarjajo pri MOL. 

Zato ocenjujejo, da je veselje, ki ga z ognjemetom priredimo Ljubljančanom in obiskovalcem, odtehta minimalni dodatni dim, hkrati pa zadovolji tudi številne, ki bi sicer ob polnoči spuščali lastne manj ekološke rakete z večjo dimnostjo in dodatnimi odpadki.

Porast delcev PM10 ob novem letu

Na Agenciji za okolje poudarjajo, da je k visokim koncentracijam delcev v zraku ob prehodu v novo leto dodatno prispevala uporaba pirotehnike, tako zaradi ognjemetov občin kot pirotehniških sredstev posameznikov. 

Koncentracije PM10 | Avtor: Arso Arso

Graf, ki so ga pripravili na Arsu, prikazuje potek urnih koncentracij delcev PM10 31. 12. 2016 in 1. 1. 2017 v posameznih mestih. "V tem obdobju so bile povišane tudi koncentracije posameznih kovin, ki vplivajo na barvo ognjemetov," poudarjajo pri Arsu. Barijeve soli npr. obaravajo ognjemet zeleno, stroncijeve pa rdeče.

PREBERITE ŠE: 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 5
  • matermila 07:46 12.januar 2017.

    Meni je sicer vseeno,ampak če Janković ne bi zakuril svojim volivcem,bi oni pokali s pravimi pokalicami,kot je to pri njih v navadi.

  • Žurnalček 22:45 10.januar 2017.

    Ne vtikaj se kmetič v mejsto , kej ni toje !

  • Žurnalček 22:44 10.januar 2017.

    I.H goni se ne v 3plm ampak nazaj v vas rojstva !