Slovenija
616 ogledov

Zakaj ne morem uveljavljati celotne olajšave?

slovenija 03.04.2009 dohodnina, napoved dohodnine, pismo, posta, davcna uprava, Boštjan Tacol
Največ ugovorov in vprašanj, ki jih od zavezancev za dohodnino prejemejo na Fursu, se nanaša na vprašanje vzdrževanih družinskih članov. Redko, a zgodi se tudi, da zavezanci olajšave ne uveljavljajo.

"Zanima me, zakaj mi pri četrtemu otroku niso priznali celotne olajšave, ki znaša okoli 6000 evrov," se sprašuje ena od zavezank za odmero dohodnine, ki je te dni na dom prejela informativni izračun. Prav vprašanj, ki se nanašajo na vzdrževane družinske člane, imajo na finančni upravi največ. Prav tako se nanje nanaša glavnina ugovorov. "Statistika kaže, da je ugovorov samo okoli štiri odstotke na leto, pri čemer jih je okoli dve tretjini iz naslova spreminjanja oz. dodatnega uveljavljanja vzdrževanega družinskega člana," pojasnjuje Stojan Glavač s Finančne uprave RS (Furs).

PREBERITE ŠE:

Napak je, odkar so leta 2008 uvedli nov sistem z informativnimi izračuni, izredno malo. "Prva tri leta je bilo zelo veliko vprašanj, ker smo uvedli nov sistem in ljudem marsikaj ni bilo jasno, zdaj je teh vprašanj vsako leto manj," pravi Glavač in dodaja, da največ sprašujejo zavezanci, ki so pravkar postali starši in jih zanima, kako uveljavljati vzdrževanega družinskega člana. Veliko vprašanj se nanaša tudi na olajšavo za družinskega člana, ki je star več kot 18 let in je zaslužil preko študentskega servisa, ali glede vprašanja, kateri od staršev naj uveljavlja olajšavo, da bo za družino najbolj ugodno.

Za vsakega naslednjega otroka višja olajšava

Davčne olajšave za vzdrževane družinske člane znižujejo davčno osnovo ter posledično znesek davka, ki ga plača zavezanec. Urejene so progresivno, tako da je olajšava za vsakega naslednjega otroka višja. Za leto 2014 se lahko za enega otroka letna davčna osnova zniža za 2.436,92 evra, za drugega otroka za 2.649,24 evra, za tretjega otroka za 4.418,54 evra, za četrtega otroka 6.187,85 in za vsakega naslednjega še za več kot za predhodnega.

Posebna olajšava se za istega vzdrževanega družinskega člana prizna samo enemu zavezancu, drugemu pa le morebitna razlika do celotne višine olajšave, če je prvi zaradi prenizke osnove za dohodnino ne more izkoristiti v celoti. Gospe iz začetka članka tako ni bila priznana olajšava za vzdrževanega družinskega člana zaradi prenizke osnove za dohodnino, razliko pa bi, če je zaslužil dovolj, lahko koristil njen mož.

Preverite s testnim izračunom

"Uveljavljanje olajšave je pravica zavezancev, prav tako, da si sami najbolj racionalno razdelijo, kako jo bodo uveljavljali," pojasnjuje Glavač. Kaj je za starše oziroma druge skrbnike najbolj ugodno, je mogoče preveriti s testnim izračunom na spletni strani E-Davkov, ki ga na Fursu objavijo konec vsakega leta.

dohodnina | Avtor: zurnal zurnal

  K sreči je neugodno razdelitev uveljavljanja olajšave mogoče popraviti v ugovoru po prejemu informativnega izračuna, kar mnogi zavezanci naredijo po tem, ko primerjajo izračune s kolegi in prijatelji.

Če olajšave ne uveljavljamo, jo pobere država

Zgodi pa se, čeprav redko, da zavezanci olajšave za vzdrževane družinske člane tudi ne uveljavljajo. "Podatkov o tem, koliko je takih primerov, nimamo, saj bi bilo zaradi zapletenosti sistema to izredno težko ugotoviti," pove Glavač in dodaja, da so sicer zavezanci zaradi vseh obvestil v javnih občilih na splošno dobro informirani. Neuveljavljanje olajšave za vzdrževanega družinskega člana pri povprečnih dohodkih lahko pomeni izgubo okoli 500 evrov na leto. Približno takšen je tudi povprečen znesek vračila dohodnine za leto 2014. Povprečni znesek doplačila letos znaša 353 evrov, vračila pa 541 evrov. Skupni znesek doplačil dohodnine za leto 2014 je 42 milijonov evrov, vračil pa 166,3 milijona evrov.

Možno plačilo na obroke

Zavezanci se v primeru doplačil lahko odločijo za obročno odplačevanje. "Možnosti obročnega odplačila je več, najbolj enostavno je na tri obroke, kar se avtomatično dovoli vsakemu, brez posebnega ugotavljanja socialnega položaja," pojasnjuje Glavač. Obstaja tudi možnost odloga ali odpisa obveznosti, a je potrebno za slednje izpolnjevati posebne kriterije, pri čemer se preverja dohodek na posameznega družinskega člana in celotno premoženje. V letu 2013 se je obročno odplačilo izvedlo 16.560, v letu 2014 pa 13.242 zavezancev. Odpis dohodnine je bil odobren 135 (2013) oziroma 114 (2014) zavezancem.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.