Zdravje
14318 ogledov

Adonisov kompleks: Ko te lasten videz prevzame

mišice, mišičnjak, moški, telo, fitness Žurnal24 main
Grški junak Adonis, ljubimec Afrodite in Perzefone, je v klasični antiki veljal za moški lepotni ideal. Adonisov kompleks oziroma bigoreksija je motnja hranjenja, pri kateri gre za obsedenost z mišičastim, izoblikovanim telesom. To obsedenost pogosto spremlja tudi popačena samopodoba.

Kadar govorimo o motnjah hranjenja, najpogosteje beseda nanese na anoreksijo, bulimijo ali na kompulzivno prenajedanje. V zadnjem desetletju sta se razvili tudi ortoreksija in bigoreksija, ki sta kljub razširjenost še vedno manj prepoznavni. "Vse več strokovnjakov ugotavlja, da obstaja še veliko več motenj hranjenja, kot le teh pet oblik. Veliko ljudi, ki trpi zaradi nezdravih prehranjevalnih vzorcev, ne sodi v nobeno izmed že dolgo uveljavljenih kategorij, zato zadnje čase govorimo o vse več atipičnih oblikah motenj hranjenja," je razložila Anja Murovec iz Svetovalnega sveta, ki pomaga osebam, ki se bojujejo z motnjami hranjenja.

V sklopu svojega dela se zaposleni v društvu srečujejo z osebami, katerih življenje je prevzela motnja hranjenja. Eden izmed takšnih je tudi fant, ki je pomoč poiskal v društvu zaradi pretirane obsedenosti s telovadbo: "Pogosto se počutim osamljenega. Večina prijateljev je že dolgo v resnih zvezah, sam pa sem že dolga leta samski. Po nekaj neuspešnih poskusih, da bi si našel partnerico, sem sklenil, da bom najprej izoblikoval svoje telo in bom tako lažje našel dekle za zvezo. Pričel sem trenirati, a sprva ni bilo rezultatov. To me je še bolj potrlo. Vstajam sredi noči, da obiskujem fitnes in telovadim. Ogromno denarja zapravim za prehranske dodatke, ki pospešujejo rast mišic. Drugi pravijo, da je moje telo preveč mišičasto in da si nisem več podoben, a sam tega ne vidim. Še vedno se mi zdi, da nimam dovolj mišic in zato treniram še več in še bolj intenzivno."

mišice6 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Pri omenjenem primeru motnje hranjenja gre za bigoreksijo. Kot je pojasnila Anja, je bigoreksija motnja hranjenja, pri kateri gre za obsedenost z mišičastim, izoblikovanim telesom. "Pri tej motnji ljudje v fitnesih preživijo ogromno časa in pretirano telovadijo zato, da bi imeli mišičasto in izoblikovano telo. Pogosto pride tudi do popačene telesne podobe, saj se osebe v ogledalu ne vidijo tako mišičaste, kot so v resnici." Dodala je še, da dotična motnja hranjenja ne spada več med atipične oblike, saj je že klasificirana in široko poznana.

Bigoreksijo največkrat razvijejo mladi moški

Za to boleznijo največkrat zbolijo mladi moški, ki so obsedeni s tem, da bi bili radi mišičasti, vendar lahko prizadene osebe vseh starosti in obeh spolov. Vsi, ki trpijo za bigoreksijo, imajo enak cilj – radi bi izgledali drugače, za kar je pogosto vzrok slaba samopodoba in nizko samospoštovanje. Zaradi teh lastnosti si nato obupano želijo spremeniti svoj videz, kar počnejo na način, ki je za telo zelo škodljiv.

Prvi znak, ki nakazuje, da je oseba razvila bigoreksijo, je popačena samopodoba ter izpuščanje družbenih dogodkov, dela ali odpovedovanje načrtov zato, da gre oseba lahko na fitnes. Drugi znaki bolezni so še: nenehno nezadovoljstvo z mišično maso in izklesanostjo telesa, vadba kljub morebitni poškodbi, močni občutki tesnobnosti, kadar oseba izpusti vadbo, vzdrževanje ekstremnega vadbenega režima, vzdrževanje stroge, visoko proteinske diete z malo maščobami ter nenehno ocenjevanje lastnega telesa v ogledalu in izogibanje ogledalom.

Dotični znaki se lahko stopnjujejo tudi do te mere, da oseba prične pretirano uživati prehranske dodatke ali celo zlorabljati anabolične steroide, nepotrebne plastične operacije in se pa celo zatečejo k poskusu samomora.

Ker gre za precej delikatno vrsto motnje, je do osebe, ki se je znašla v stiski, treba pristopiti mirno in razumevajoče. "Osebo vprašamo, če bi se o čem rada pogovorila z nami in ali morda potrebuje strokovno pomoč," je razložila Anja. "Lahko ji tudi povemo, da smo opazili enega ali več znakov, ki kažejo na bigoreksijo in da nas skrbi zanjo. Tudi če oseba pomoč in pogovor odklanja, ji povemo, da smo vedno na voljo za pogovor in podporo in da se na nas lahko obrne, če bo v stiski. Pomembno je, da osebe ne silimo s tem, da preneha s telesno vadbo ali z nezdravim vedenjem, ki je posledica motnje hranjenja."

Vsekakor so motnje hranjenja bolezen, ki jo je težko premagati, vendar se s pravo pomočjo pišejo tudi uspešne zgodbe. Če imate vi ali kdorkoli od vaših bližnjih težave z motnjami hranjenja, se obrnite na društvo Svetovalni svet. Pišete jim lahko na e-mail naslov info@svetovalni-svet.si ali pa jih pokličete na številko 068 648 695, kjer boste dobili vso potrebno pomoč.

Kot je še dejala Anja, je zdravljenje podobno kot pri ostalih motnjah hranjenja. Zdravljenja namreč potekajo ambulantno ali s hospitalizacijo pri psihiatrih, v psihiatričnih bolnišnicah ali pa pri psihoterapevtih. Vse je sicer odvisno od resnosti motnje oziroma posledic in od volje ter sodelovanja osebe, ki ima motnjo hranjenja.

Bigoreksija pogubno vpliva na zdravje

Kadar oseba trpi za bigoreksijo, so posledice na zdravje izjemno izrazite. "Pride lahko do poškodb mišic, sklepov in vezivnih tkiv zaradi pretirane vadbe in/ali prevelikih obremenitev. Posledice so tudi občutki lastnega zaničevanja, ki lahko vodijo v depresijo in samomor, finančne težave zaradi zapravljanja za drage prehranske dodatke, steroide ipd., anksioznost, odvisnost od droge," je naštela Anja.

Ob tem je še izpostavila škodljive posledice uporabe steroidov, ki so akne, atrofija (zmanjšanje) testisov, upad števila spermijev (neplodnost), povišan krvni tlak, visok holesterol, nenormalna jetrna funkcija, zaprte, zadrževanje vode, napenjanje, depresija, utrujenost in nenadni izbruhi jeze.

V Svetovalnem svetu opažajo, da je z razmakom družbenih omrežij takšnih oblik hranjenja več, saj tovrstna omrežja pogosto spodbujajo izklesan, mišičast videz, ki je v družbi zaželen in cenjen. Dodali so še, da ne predstavljajo le družbena omrežja vzrok za razvoj motnje hranjenja. "Vzroki so globlji, izvirajo iz slabe samopodobe, nizkega samospoštovanja, nesprejemanja lastnega telesa, perfekcionizma ipd.," je še zaključila Anja.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 13
  • Avatar bobnar53
    bobnar53 22:56 20.avgust 2023.

    Motnja, ki prizadene izključno pede.rajske in simpatizerje domobrančkov!!

  • jakec1575 21:57 20.avgust 2023.

    Spartanski prehranski rezim in vadba utrjujejo duha in produktivnost. S tem pa si lahko zagotovis stabilno pocutje in dostojno zivljenje Dusevna motnja, ki zadevo zapelje cez rob se zgodi mnogo bolj zgodaj doma v primatrni druzini. Sam pogresam spartanski ritem. ...prikaži več. Ne gre za izgled. Gre za izurjenost in surovo moc ter obvladovanje telesa. Fitnes je za luzerje. Vadba mora biti zdruzena z umetnostjo gibanja. Borilne vescine, mecevanje, kolesarski triki, smucarski triki itd.

  • Avatar MuškaKokoš
    MuškaKokoš 13:13 20.avgust 2023.

    Samski nikoli ne ve kako mu je v resnici lepo.