Zdravje
1665 ogledov

Moč genetike: Tako zdravje vaše matere vpliva na vaše zdravje

Profimedia
Genetika igra veliko vlogo v našem življenju in to velja tudi za zdravje. Zanimivo je, kako lahko samo en pogled na zdravstveni karton vaše mame hkrati razkrije veliko o vašem zdravju.To še posebej velja za morebitne zaplete, ki so pri ženskah pogostejši kot pri moških.

Včasih družine o družinskih boleznih ne želijo govoriti, vendar je pomembno vedeti resnico o tem, kako in zakaj je babica umrla, da boste prepoznali lastna tveganja za zdravje, piše spletna stran The Helthy. Izjemno pomembno je poznati celotno družinsko medicinsko anamnezo, pojasnjuje Neeraj Gandotra, zdravnik, psihiater in predavatelj na medicinski šoli univerze Johns Hopkins. 

Zdravje kosti

Osteoporoza je stanje zmanjšane kostne mase z mikroarhitekturnim poslabšanjem kostnega tkiva, ki vodi v veliko krhkost kosti in pomeni občutno večjo možnost zlomov že pri najmanjših obremenitvah. "Morda imate povečano tveganje za razvoj osteoporoze, če jo je imela vaša mati," pravi Todd Sontag, specialist družinske medicine. "Velikokrat je to povezano s podedovano telesno zgradbo manjše telesne teže – teža odrasle osebe, manjša od 58 kg, ali ITM, manjši od 22, lahko povečata tveganje za osteoporozo." Če želite ublažiti tveganje, je treba zaužiti  dovolj kalcija in vitamina D ter nasploh bolj zdravo živeti. 

Koža

Se sprašujete, ali boste dobili gube ali poškodbe kože? Poglejte mamin obraz. Glede na raziskavo, objavljeno v reviji Dermato-Endocrinology, se koža moških in žensk stara različno stara zaradi različnih hormonov. "Sposobnost vaše mame za razgradnjo kolagena in starost, pri kateri so se pri njej pojavile gubem,se prenaša na vas, enako tudi vzorec razgradnje kolagena. Kje so se ji najprej pojavile gube? Okoli oči ali okoli ust?," pravi dermatologinja Purvisha Patel. Če si ogledate fotografije mame iz različnih življenjskih obdobij, lahko napoveste, kako se boste postarali, dodaja. 

Depresija

Depresija, ki je pogosteje diagnosticirana pri ženskah kot pri moških, je posledica hormonskih nihanj in odzivov na travme in stres. Je gensko sorodna. sicer se določene genetske mutacije, povezane z depresijo, pojavijo le pri ženskah, kaže objavljena v Social Psychiatry and Psychiatric Epidemiology. Če je imela vaša mati depresijo, morate biti pozorni in po potrebi poiskati zdravljenje. "Zato je poznavanje družinske zdravstvene zgodovine tako pomembno. Postanite dejavni glede svojega osebnega zdravja," pravi psihologinja Deborah Serani

Težave z očmi

Ženske imajo večjo verjetnost, da zbolijo za očesno boleznijo - glavkomom, ki je očesno obolenje, pri katerem je povišan pritisk v očesu. Zato imajo večjo verjetnost, da postanejo slabovidne, navaja American Academy of Ophthalmology. Zaradi menopavze ženske pogosteje trpijo tudi za sindromom suhega očesa, ki se pogosto pojavi pri glavkomu. Glavkom je povezan z genetskimi predispozicijami - če ga ima vaša mama (ali oče), o tem obvestite svojega očesnega zdravnika in redno hodite na preglede, pravi dr. Sontag.

Migrena

Razlogov za migreno je veliko in vaša mama je le eden izmed njih. Ženske imajo trikrat večjo verjetnost, da dobijo migrene kot moški, verjetno zaradi hormonskih nihanj.

Alzheimerjeva bolezen

Skoraj dve tretjini ljudi z Alzheimerjevo boleznijo so ženske, navaja ameriško Združenje Alzheimerjeve bolezni. Natančni razlogi, zakaj je tako, še niso znani, a zdi se, da je razlog preprosto dejstvo, da ženske živijo dlje kot moški. "Ugotovljeni so genetski aleli, ki povečujejo tveganje za razvoj Alzheimerjeve bolezni," pravi Sontag ter doda, "materina anamneza povečuje tveganje." Nacionalni inštitut za staranje poroča tudi, da če ima mama ali oče že zgodaj genetsko mutacijo Alzheimerjeve bolezni, obstaja 50-odstotna možnost, da jo boste podedovali tudi vi.

Teža in tip telesa

Kot pri mnogih drugih vidikih zdravja je stanje vašega telesa delno pogojeno z genetiko, delno z okoljem. Torej, če ima vaša mati določen tip telesa ali težo, je večja verjetnost, da boste takšne postave tudi vi. "Čeprav obstajajo raziskave, ki podpirajo obliko in težo materinega telesa ter njihov vpliv na njene otroke, to zagotovo ni edini dejavnik, ki prispeva k obliki vašega telesa," pravi Dr. Sontag. Velikokrat mati svoj življenjski slog prenese na svoje otroke, kar vključuje način prehranjevanja in vadbe. Če pa ima vaša mama prekomerno telesno težo, se lahko izognete enaki usodi z zdravo prehrano in vadbo.

Športne sposobnosti in stopnja telesne pripravljenosti

Glede na študijo, objavljeno v publikaciji Medicine and Science in Sports and Exercise, je tudi raven telesne pripravljenosti, ki jo lahko dosežete, delno dedna in delno povezana z življenjskim slogom. "Vrsta mišične in skeletne strukture, ki jo podedujete od staršev, vam daje sposobnost, da ste dobri v nekaterih športih," pravi Sontag"Genetika resnično igra močno vlogo pri sestavi naših mišic in ne glede na to, koliko kdo trenira, nikoli ne bo tako hiter kot sta Usain Bolt ali Michael Phelps," dodaja. Seveda tudi najboljša genetika ne koristi brez treninga, zato je še kako pomembno, da ljudje vseh ravni znanja vadijo vsak dan.

Sladkorna bolezen

Je še ena bolezen, ki je pogostejša pri ženskah, tveganje pa je delno dedno. Glede na študijo, objavljeno v reviji Nature Genetics, lahko podedovane genske različice o tem, kako ženske shranjujejo maščobo, vplivajo na tveganje za sladkorno bolezen tipa 2. Vendar je tudi tukaj treba upoštevati življenjski slog. 

Nosečnost

Če želite videti, kako bo potekala vaša nosečnost, zlasti ko gre za tveganje za določena stanja, o tem vprašajte svojo mamo. "Nosečniška sladkorna bolezen je pogostejša pri ženskah, ki so izpostavljene tveganju za sladkorno bolezen v odrasli dobi, tako da, če imate veliko družinsko anamnezo sladkorne bolezni, imate povečano tveganje za gestacijski diabetes," pravi ginekologinja Pamela Berens. Z nosečnostjo sta povezana tudi značilna slabost in bruhanje, ki sta lahko tudi podedovani. Huda jutranja slabost je verjetnejša pri ženskah, katerih matere so jo prav tako imele, kaže študija, objavljena v The BMJ.

Menopavza

Glede na študijo, objavljeno v Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism, bo starost, pri kateri je šla vaša mati skozi menopavzo, delno odgovorna za to, kdaj boste vanjo vstopili vi. Če je torej imela vaša mama zgodnjo menopavzo, bodite pozorni na to in pravočasno obiščite zdravnika, piše The Healthy.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • bobubob 16:54 13.julij 2023.

    Moč genetike bo na sebi marsikdo spoznal kar kmalu, sploh če je bil pod Janšo dovolj 'odgovoren' in se je šel cepit s pravim 'cepivom' in ne s slanico, kot so se nekateri vipoidni strokovnjaki, ki se niso upali poštempljati ...prikaži veči brez da bi se pičili. https://rumble.com/v2ncp8w-dr-david-e.-martin-phd-covid-summit-european-union-parliament-may-2023.html