Zdravje > Življenjski stil
7139 ogledov

Tudi zaradi te bolezni večje tveganje za srčni infarkt in možgansko kap

Za migrenami trpi 10 do 20 odstotkov odraslih. Žurnal24 main
Največje tveganje se je pokazalo v prvem letu po diagnozi.

Mehanizem nastanka migrenskega glavobola še ni docela razjasnjen. Najverjetneje gre za prehodno ponavljajočo se živčno-žilno motnjo, pojasnjujejo na združenju zdravnikov družinske medicine: "Migreno povzroča prehodna razširitev možganskih žil, hkrati pa bolečinska živčna vlakna v možgane pošljejo signale, ki izzovejo boleče migrenska znake."  

Zdravniki dodajajo, da so dejavniki migrenskega napada poleg psihičnih stresov in motenj ritma spanja tudi dietni prekrški: uživanje alkohola, čokolade, sira pa tudi uporaba oralnih kontracepcijskih sredstev. Na hormonski vpliv kaže tudi odvisnost napadov od menstruacijskega ciklusa.

Sicer je migrena ena najpogostejših oblik glavobola, ki ogroža približno 12 % odrasle populacije in je trikrat pogostejša pri ženskah.

glavobol, migrena, stres Zdravje Tako se v trenutku rešite migrene

Ljudje, ki trpijo zaradi migrene imajo tudi večje tveganje za srčni napad, možgansko kap, krvne strdke in motnje srčnega ritma, je pokazala danska študija objavljena v britanski medicinski reviji BMJ. 

Raziskovalci so pregledali podatke danskega nacionalnega registra za zdravje in ugotovili, da za to boleznijo trpi več kot pol milijona tamkajšnih prebivalcev. Sicer je raziskava zajela 51.032 teh bolnikov, med katerimi je bilo 71 odstotkov žensk. Na začetku raziskave so imeli bolniki 35 let, raziskava je trajala 19 let.

Večje tveganje za bolezni srca in ožilja

glavobol, migrena, stres | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Čeprav je bilo absolutno tveganje za bolezni srca in ožilja še vedno nizko - predvsem pri mlajših bolnikih - je raziskava pokazala 49 odstotkov večje tveganje za srčni napad in približno dvakrat večjo tveganje za možgansko kap. Prav tako so imeli bolniki z migreno  59 odstotkov večje tveganje za nastanek krvnega strdka v žilah. Največje tveganje za te bolezni se je pokazalo v prvem letu po diagnozi.

Bolniki, upoštevajte to!

"Končno smo zbrali dokaze, da je migrena dejavnik tveganja za bolezni srca in ožilja, kar je vsekakor treba upoštevati," je povedal glavni avtor Kasper Adelborg, raziskovalec na Univerzi Aarhus. Strokovnjak je dodal, da bi morali ljudje z migreno zaradi tega vzdrževati krvni tlak v normalnih mejah, redno telovaditi in se zdravo prehranjevati.

krvni tlak, pritisk Kaj velja pri nas? Zdravje Določili novo raven za visok pritisk. Kaj velja pri nas?

 

Komentarjev 3
  • Perkmandlc 17:52 05.december 2018.

    ZA stary1 Moraš pa res biti EN VELIK SIROMAK, malo "zamaknjen", da lahko pišeš takšne stvari. Ti verjetno mimo MURGELJ še niti hodil nisi, kaj šele da bi bil sosed nekterih ljudi, ki tam živijo. Raje se skrij v mišjo ...prikaži večjo luknjo, in ne hodi na SVETLO, da te ne popapa MUC. BEDAK

  • miho 12:55 06.februar 2018.

    In ali je dokazano, da tveganje za srčnožilne bolezni poveča migrena sama in ne morda zdravila, ki jih ljudje z migrenami uživajo in niso niti najmanj nedolžna?

  • stary1 21:41 02.februar 2018.

    moja soseda štefa iz murgelj je veselo žrla tablete,, pa je vseeno zabredla v alkoholizem , Sedaj je odvisna od tablet in alkohola,,, v murgljama jo kličemo pijana štefa