Zdravje
2355 ogledov

V Sloveniji se le 10 odstotkov žensk odloči za to terapijo, je strah upravičen?

bolezen, depresija Profimedia
Terapija, ki se je mnogo žensk boji, zato raje trpijo.

"Nihče me ni opozoril, da bom zaradi te spremembe v vojni s svojim telesom: hitra nihanja v razpoloženju, povečanje telesne mase, utrujenost, depresija in nespečnost. Vse to so simptomi menopavze, ki lahko uničijo tudi zakon," se glasi eden od mnogih zapisov o učinkih menopavze na žensko telo, psiho in družinsko življenje.

A menopavza lahko s seboj prinese mnogo hujše težave od vročinskih valov in zgoraj naštetih simptomov. Ima lahko tudi dolgoročne posledice za zdravje, kot so srčno-žilne bolezni in osteoporoza. "Kljub temu da se izrazijo šele 5 do10 let po menopavzi, imajo zelo velik vpliv na obolevnost in umrljivost žensk,“ o dolgoročnih posledicah menopavze pravi Denis Ćatić, dr. med., specialist ginekologije in porodništva, s katerim smo spregovorili o hormonskem nadomestnem zdravljenju, za katero se odloči le 10 odstotkov Slovenk. Mnoge se bojijo stranskih učinkov. Je strah upravičen?

Kaj mora ženska vedeti o hormonskem nadomestnem zdravljenju, kakšni so možni stranski učinki in kakšna tveganja za razvoj raka, si preberite TUKAJ. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.