Zdravje > Aktualno
2113 ogledov

To odkritje slovenskih znanstvenikov je vzbudilo izredno zanimanje v psihiatriji

laboratorij Shutterstock
Odkrili nov molekulski mehanizem delovanja zdravila ketamin.

Raziskovalci Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani, biomedicinskega centra Celica ter Kemijskega inštituta so odkrili nov molekulski mehanizem delovanja zdravila ketamin. Odkritje predstavlja nove možnosti za razvoj hitro delujočih antidepresivnih zdravil, je na novinarski konferenci pojasnil soavtor študije Robert Zorec.

Ketamin za zdravljenje depresije že uporabljajo v ZDA, medtem ko v Evropi še ne. Prav odkritje mehanizma delovanja tega zdravila, ki ga pri nas za zdaj uporabljajo predvsem kot anestetik v medicini in veterini, pa bo po besedah Zorca pospešilo pot do tega, da bi lahko bilo tudi v Evropi hitro dostopno kot antidepresiv. "Da pride zdravilo na trg, da ga začnejo predpisovati zdravniki, je treba pridobiti ustrezna dovoljenja, ki pa temeljijo tudi na poznavanju mehanizma delovanja," je pojasnil na novinarski konferenci na medicinski fakulteti.

Depresija NIJZ Zdravje Depresija: Razprši se na tisoče simptomov

Izredno zanimanje v psihiatriji

Razlika med ketaminom in drugimi zdravili za zdravljenje depresije je v mehanizmu delovanja. Medtem ko drugi antidepresivi učinkujejo v nekaj tednih, pa ketamin deluje precej hitreje, v nekaj urah. Le en odmerek ima zelo ugodne in dolgotrajne učinke pri zdravljenju depresivnih motenj.

Odkritje slovenskih znanstvenikov je vzbudilo izredno zanimanje v psihiatriji, kjer učinkovitih, hitro delujočih antidepresivnih zdravil ni na razpolago. Kakšen je mehanizem antidepresivnega delovanja ketamina, ki se uporablja tudi rekreativno kot prepovedana droga, je bilo nejasno.

Višji znanstveni sodelavec v laboratoriju na medicinski fakulteti Matjaž Stenovec je danes pojasnil, da je odstotek oseb, ki oboleva za depresijo, v Sloveniji v porastu. Podatki so glede na vrsto raziskave nekoliko različni, a po njegovih navedbah v Sloveniji za depresijo boleha eden od devetih odraslih posameznikov. Ta delež je denimo v ZDA nižji, 7,1 odstotka.

Lekarna Zaskrbljujoče Zdravje V Sloveniji: To so zdravila, ki jih potrebuje že sedem odstotkov populacije
Komentarjev 3
  • Laznivi 23:31 30.julij 2019.

    Vsaka cast znanstvenikom , a kaj pomaga ker drzavni troti na 5 jurjevih placah poskrbijo da na pregled cakas leto dni.

  • Avatar Lion007
    Lion007 21:09 30.julij 2019.

    Dobili ga bodo vsi begunci, da ne bodo neprištevni.

Sorodne novice