Zdravje > Aktualno
20919 ogledov

Takšne so današnje številke o okuženih

Covid-19 Profimedia
Zelo daleč od številk, ko bomo lahko rekli, da okužbo obvladujemo. Še vedno več kot sto novih hospitalizacij na dan, umrlo kar 25 ljudi.

Vlada poroča, da je bilo v Sloveniji v nedeljo potrjenih 557 okužb z novim koronavirusom, zdravstveni delavci so sicer včeraj opravili manj, 2244 testov, pozitivnih je bilo tako 24,82 odstotka ljudi. 

Trenutno je v slovenskih bolnišnicah 868 bolnikov s covidom-19, ( v enem dnevu 113 novih bolnikov), 50 so jih v zadnjih 24. urah odpustili v domačo oskrbo. Na intenzivni negi je 135 huje bolnih, štirje več kot v soboto. Po podatkih Sledilnika jih 82 potrebuje respirator. Število umrlih je znova izjemno visoko, tako kot v soboto, je tudi v nedeljo zaradi novega koronavirusa umrlo 25 ljudi. 

Število potrjenih okužb je bilo v petek, soboto in nedeljo nižje kot v predhodnih dneh, deloma tudi zaradi manjšega števila testov. "Delež pozitivnih testov je bil v nedeljo manjši, saj je bilo v soboto pozitivnih 28 odstotkov testov. A se tega ne gre prehitro veseliti, saj so za nedeljo podatki ponavadi netipični," je na vladni novinarski konferenci opozoril vladni govorec Jelko Kacin. Po njegovem bodo lahko šele v sredo podali bolj realno oceno o tem, če in kako hitro se umirja krivulja širjenja virusa.

Pojasnil je, da pritisk težje bolnih na bolnišnice ostaja močan, žal se povečuje tudi število oseb, ki so zaradi covida-19 umrle. V soboto in v nedeljo je umrlo največ bolnikov s covidom-19 doslej, in sicer po 25 na dan, v enem vikendu torej kar 50. V zadnjih sedmih dneh je naši državi za to boleznijo umrlo kar 124 ljudi, skupaj do sedaj 388.

Raste tudi število bolnikov, ki potrebujejo bolnišnično nego. "Pričakovati je, da se bo število bolnih in zelo bolnih, ki potrebujejo zdravniško oskrbo, v naslednjih dneh še povečevalo," je na novinarski konferenci dodal Kacin. 

Toliko hospitaliziranih lahko pričakujemo

Po besedah infektologinje Bojane Beović je rast bolnikov, ki morajo v bolnišnico pričakovana. Beovićeva je v soboto za STA pojasnila, da se bo število hospitaliziranih po pričakovanjih dvignilo do 1200 ob upoštevanju, da bodo vladni ukrepi prijeli. Intenzivno nego bi na vrhuncu tega vala potrebovalo med 200 in 300 bolnikov. "To so številke, ki se bodo še nekaj časa višale, ne glede na to, ali bi ukrepi postajali učinkoviti," je dejala. Po njenem je podatek o številu novih okužb še vedno "kar zanesljiv" kljub temu, da so priporočili nekoliko drugačno testiranje.

Covid-19 v bolnišnici Covid-19 Slovenija Vogrin: Zdravstveno osebje nam izgoreva in odhaja na bolniško

Rozman: Zadnje številke niso povsem realne

Direktor Golnika in član vladne svetovalne skupine Aleš Rozman, je sinoči na TV Slovenija dejal, da je "nekoliko skeptičen" do teh številk, saj po njegovem niso povsem realne. "Pred tednom dni je število okuženih začelo presegati kapacitete testiranja. Številni zboleli niso sproti prihajali na teste, ampak šele čez nekaj dni, laboratoriji niso mogli vseh brisov obdelati in bile so težave z obveščanjem. Zato smo pred nekaj dnevi začeli komunicirati, naj se tisti, ki niso zelo zboleli in imajo blage znake, izolirajo in ne hodijo na teste, da se bo lahko teste delalo za bolnišnice, zdravstvene delavce in pa tiste, ki test najbolj potrebujejo zaradi slabega zdravstvenega stanja. Zato ta številka, ki jo gledamo zadnjih nekaj dni, ne kaže tiste prave realnosti," je poudaril Rozman, ki je pojasnil, da je najbolj realno stanje število bolnikov, ki pridejo dnevno v bolnišnice, in tistih, ki dnevno umrejo. 

Koronavirus Zdravje Mlada psihiatrinja opisuje, kako je prebolela covid-19

Covid-19, Slovenija, testiranje | Avtor: epa epa
"Čeprav imata obe številki nekaj zamika za številom okuženih, pa sta vendarle pravi kazalnik poteka epidemije, ker številni, ki so blago bolni ali asimptomatski, ne pridejo na teste. Tisti, ki so tako hudo bolni, da potrebujejo bolnišnično oskrbo, pa pridejo v bolnišnico, saj nimajo druge izbire. In tukaj imamo fiksno razmerje med na novo obolelimi in hospitaliziranimi. Zato lahko žal rečem, da z vidika ljudi, ki prihajajo v bolnišnice in umrejo, epidemija še daleč ni dosegla svojega vrha." je dodal za sinočnji TV Dnevnik dejal zdravnik. 

Po napovedi Instituta Jožefa Stefana naj bi število hospitaliziranih doseglo vrh okoli petka. Takrat naj bi jih bilo približno 960, potem pa naj bi število začelo padati. Vrh pri številu bolnikov na intenzivnih oddelkih pa naj bi ob upoštevanju ukrepov dosegli okoli 14. novembra, ko naj bi jih bilo okoli 245.

Zelo daleč od številke, ko bomo rekli, da okužbo obvladujemo

Seveda je treba poudariti, da je tudi delež potrjenih okužb v Sloveniji še vedno izjemno visok, od 25 do 30 odstoten. "Epidemijo pa dobro obvladujemo, ko je ta delež od 3- do 5-odstoten. Od te številke smo še daleč. Vseeno pa verjamem, da se bo vendarle v naslednjih dneh stvar spremenila," je povedal v pogovoru za TV Slovenija.

dezurni@zurnal24.si.

Komentarjev 18
  • Avatar Sienna_Skinner
    Sienna_Skinner 17:07 02.november 2020.

    Na delovni čas s polnim delovnim časom zaslužim več kot 25000 USD na mesec. Prejšnji mesec je moj ček na plačo znašal 26385 USD, samo 3 ure sem delal na prenosnem računalniku. To počnem ........ >>>>>>> DouCash.Com

  • munja 14:19 02.november 2020.

    Najbolje, da nehamo testirat, kar bo pa bo.

  • Avatar ovca
    ovca 13:35 02.november 2020.

    "Zelo daleč od številke, ko bomo rekli, da okužbo obvladujemo"-citirano. Mi lahko poveste, kaj ste in kdaj ste karkoli obvladovali (izvzete vaše ovce)?

Sorodne novice