Zdravje > Aktualno
1388 ogledov

Tako bi lahko rešili življenje

Dispečerski center 112 rešilec nujna medicinska pomoč reševalec Anže Petkovšek
Če bi očividci srčnega zastoja nemudoma pričeli s temeljnimi postopki oživljanja (še pred prihodom reševalcev), bi lahko rešili kar 2 do 4-krat več življenj.

Ob Svetovnem dnevu oživljanja, ki ga vsako leto obeležujemo 16. oktobra, bodo po vsej Sloveniji organizirani številni tečaji in predstavitve oživljanja, v soboto, 14. 10. 2023, ob 15. uri pa Slovenski reanimacijski svet (SloRS) vabi v Stožice pred tekmo Slovenija Finska, kjer bodo praktično prikazali temeljne postopke oživljanja. 

Vabljeni na več kot 50 različnih lokacij prikazov oživljanja. Obiščete jih lahko od 14. do 16. oktobra, podatke o lokacijah najdete na spletni strani https://www.zsms.si/slovenijaozivlja/lokacije-promocij.

Osrednji cilj vseh aktivnosti je ozaveščanje o pomenu hitre prepoznave ter ukrepanja v primeru srčnega zastoja in širjenje znanja temeljnih postopkov oživljanja z uporabo defibrilatorja, sporočajo organizatorji dogodka. 

Predstavlja kar 13 odstotkov vseh smrti pri nas

Sicer je zastoj srca izven bolnišnične obravnave najpogostejši vzrok smrti v razvitih državah. V Sloveniji ga vsak dan doživi od štiri do pet oseb, kar je okoli 1500 ljudi na leto. Nenadni srčni zastoj sicer predstavlja kar 13 odstotkov vseh smrti pri nas. 

Na Zdravniški zbornici Slovenije (ZZS) so zapisali, da preživi le vsak deseti bolnik, ki doživi srčni zastoj. "Dejstvo  je, da se srčni zastoji pogosto zgodijo doma, v službi ali na igrišču, med prijatelji, sodelavci, sosedi. Če bi očividci srčnega zastoja nemudoma pričeli s temeljnimi postopki oživljanja (še pred prihodom reševalcev), bi lahko rešili kar 2- do 4-krat več življenj. Možganske celice začnejo odmirati že 3 do 5 minut po srčnem zastoju, čas do prihoda reševalcev na kraj dogodka pa je običajno mnogo daljši," dodajajo pri ZZS.

Trije enostavni koraki, ki rešujejo življenje

  • Prvi korak je prepoznavanje. Če se oseba ne odziva in ne diha, gre za srčni zastoj.
  • Drugi korak je klic na številko 112, kjer nam bodo dispečerji pomagali z navodili, kako oživljati, in kje je najbližji defibrilator oziroma AED.
  • In tretji, nemudoma začnemo s stisi prsnega koša - na sredini prsnega koša z globino od 5 do 6 centimetrov in s frekvenco 100 stisov na minuto. To počnemo do prihoda reševalcev  in če je le mogoče tudi s pomočjo defibrilatorja. Za njegovo uporabo so nam v pomoč slikovna in zvočna navodila defibrilatorja, pomagajo pa nam lahko tudi dispečerji na telefonski številki 112.

dezurni@styria-media.si

 

 

Komentarjev 1
  • Ender3 15:17 12.oktober 2023.

    Zadnje čase je dosti prispevkov na to temo..Morda obstajajo kakšni posebni razlogi za to ?