Zdravje > Življenjski stil
2168 ogledov

Na ta dan v tednu največ ljudi doživi srčni infarkt

Urgenca Profimedia Urgenca
Nova študija je še ena v nizu raziskav o času in vzrokih srčnih napadov. Raziskava iz leta 2005 je na primer pokazala, da so srčni napadi na modri ponedeljek (najbolj depresiven dan v letu) pogostejši pri moških in povezani z uživanjem alkohola.

Glede na novo raziskavo, predstavljeno na nedavni konferenci britanskega kardiološkega združenja (British Cardiovascular Society) (BCS) v Manchestru, je ponedeljek dan, ko je nevarnost srčnega infarkta največja.

Raziskavo so opravili zdravniki iz Royal College of Surgeons na Irskem. Analizirali podatke so podatke o 10.528 bolnikih, ki so bili sprejeti v bolnišnico med leti 2013 in 2018 in so doživeli najnevarnejši, miokardni infarkt z dvigom veznice ST ali na kratko STEM. Ta se pojavi,  ko je glavna koronarna arterija popolnoma blokirana.

Strokovnjaki pravijo, da obstaja nekaj dokazov, da je povečanje števila srčnih napadov STEMI povezano s stresnimi hormoni. "To naj bi bilo posledica stresa ob vrnitvi na delo. Povečan stres vodi do povečane ravni stresnega hormona kortizola, kar je povezano z večjim tveganjem za srčni infarkt," je za Daily Mail pojasnil kardiolog Jack Laffan.

STEMI se pojavi, ko je ena od arterij, ki oskrbujejo srčno mišico s krvjo, blokirana. Zaradi te blokade srčna mišica začne odmirati in oslabljeno srce ne more črpati krvi v preostali del telesa.

Ta nova študija je še ena v nizu raziskav o času in vzrokih srčnih napadov. Raziskava iz leta 2005 je na primer pokazala, da so srčni napadi na modri ponedeljek (najbolj depresiven dan v letu), pogostejši pri moških in povezani z uživanjem alkohola.

"Vemo, da se srčni infarkt pogosteje pojavlja pozimi in v zgodnjih jutranjih urah. Enak učinek je viden pri stopnjah možganske kapi. Prejšnje študije so pokazale tudi višjo stopnjo srčnih infarktov v dneh po tem, ko premaknemo ure na poletni čas," je dodal Laffan.

Vsak dan doživi srčni infarkt več kot ducat Slovencev. Bolezni srca in ožilja, med katere sodi tudi srčna kap, pa so vsako leto najpogostejši vzrok smrti. Infarkt ne izbira: prizadene lahko vsakogar. Pri tem je bistveno, da čim hitreje pridemo do zdravniške pomoči, sicer so lahko posledice nepopravljive, tudi usodne.

Srce Zdravje V tej regiji največ srčnih kapi

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • Ender3 18:14 07.junij 2023.

    Ljudje zaradi nečesa moramo umirati. Ta organ in sistem je itak vseskozi obremenjen in tudi avtomobilu najpogosteje odpove motor. Žal pa do rezervnega srca malokdo pride..

  • Kmodri 15:49 07.junij 2023.

    Mi doživljamo infarkt vsakič, ko gremo v trgovino!