Zdravje > Življenjski stil
46739 ogledov

Srčni infarkt: Kako preživeti, če si sam

Pomembno je, da se zavedate, da je to nujna metoda, zato je pomembno, da čimprej poiščete zdravniško pomoč.

Za nami je še en vročinski val in vsi upamo, da tudi zadnji letos. Ena od posledic vročinskih valov je namreč povečana umrljivost. Najbolj prizadeti so starejši ljudje in bolniki z nekaterimi kroničnimi obolenji, predvsem z boleznimi srca in ožilja. 

Prvi simptom srčnega infarkta pri moških je stiskajoča bolečina v prsih, medtem ko ženske pogosto tega simptoma ne občutijo. Prav zato številne pomoč pokličejo prepozno.

Najbolj so srčnemu zastoju izpostavljeni bolniki z boleznimi venčnih žil, a številni, še posebej ženske, se te težave niti ne zavedajo, dokler ni prepozno.

Ko si povsem sam

Poskusimo si zamisliti določeno življenjsko situacijo, ko si v stanovanju ali na primer v avtomobilu povsem sam. Nenadoma začutiš ‘določeno’ bolečino v prsih, ki se začne širiti navzdol proti roki in gor proti čeljusti. Do urgence je daleč, sicer ne veš, če boš lahko prišel do tja.

Ko ste sami in nenadoma začutite značilno bolečino oziroma simptome, ki nakazujejo srčni infarkt, torej tudi nenormalni srčni utrip, ne zapravljajte časa in takoj naredite dvoje; globoko vdihnite in zakašljajte, kar se da močno. Počakajte dve sekundi in ponovite cikel: globoko dihanje - kašelj. Kašelj mora biti globok in dolg, iz prsnega koša. Ponavljajte, dokler ne pridete v bolnišnico, navaja Health & Wellness.ako boste zdržali do bolnišnice

Globok vdih dovaja kisik v srce, kašelj pa povzroča, da se srce stiska in vzdržuje cirkulacijo krvi. Stiskanje srca prav tako pomaga pri obnovi normalnega ritma. "Pomembno je, da se zavedate, da je to nujna metoda, zato je pomembno, da čimprej poiščete zdravniško pomoč," sporočajo na spodnjem posnetku.

Znaki srčnega napada

  • Bolečina za prsnico, je pekoča, žgoča in stiskajoča. Lahko se širi v vrat in spodnjo čeljust, v levo ramo in vzdolž leve roke, v zgornji del trebuha in nazaj v hrbet.
  • Jakost bolečine se ne spreminja s kašljem, z globino dihanja, s spremembo položaja telesa ali s pritiskom na prsni koš. Traja več kot nekaj minut, lahko izgine in se ponovno vrne.  Bruhanje, teža in bolečina v želodcu. Bolnik se znoji, je omotičen, utrujen, v obraz je bled in težko diha.
  • Bruhanje, teža in bolečina v želodcu. Bolnik se znoji, je omotičen, utrujen, v obraz je bled in težko diha.
Novi prostori urgence UKC Ljubljana. Ko zataji srce Zdravje "Zato ni redko, da na urgenco dobimo infarkte, ko so prišli od ljubic"

Aspirin !!!

Če ga imate pri sebi, vsekakor vzemite aspirin.  Vzemite tableto (500 mg) acetilsalicilne kisline (aspirin, andol), v katero zagrizete in raztopite pod jezikom.

Leta 1988 je skupina angleških raziskovalcev po večletnih raziskavah objavila v angleški zdravniški reviji British medical Journal izsledke s podatki o zanesljivo koristnem preventivnem dajanju aspirina v nizkih odmerkih proti nastopu srčnega infarkta, možganske kapi in drugih zapletov ateroskleroze, dodajajo v Društvu za zdravje srca in ožilja Slovenije. 

Srce, infarkt PROMO Uporabno To je tihi sovražnik vašemu zdravju

dezurni@styria-media.si
 


 

Komentarjev 5
  • vanc7 15:40 08.avgust 2022.

    Infarkt lahko doživi vsak, še posebej pa cepljeni. Tako je bolj prav napisano 7878 😊

  • Avatar MS
    MS 14:17 08.avgust 2022.

    suineg7878, Kaka kretenska izjava! Torej po tvoje infarkt doleti samo cepljene!

  • suineg7878 13:27 08.avgust 2022.

    Izogni se infarktu... NE cepi se! ;)