Zdravje
4946 ogledov

Nova dognanja o pričakovanem jesenskem valu covida-19. Kaj nas čaka?

pirola covid-19 X
Raziskavi sta pokazali, da razvpita nova različica koronavirusa ne bo tako nevarna.

Dve ekipi ameriških znanstvenikov sta opravili raziskavo o protitelesih za covid-19. Testirali so cepljene osebe in tiste, ki so preboleli koronavirus, da bi ugotovili, kako močno je njihovo telo v boju z novimi različicami virusa.

Ekipi sta prišli do istih zaključkov in ti so zelo vzpodbudni, posebej v povezavi z zaenkrat manj razširjeno, a močno mutirano različico BA.2.86, ki jo poznamo tudi pod imenom pirola.

Ugotovili so, da imunski sistem cepljenih in prebolevnikov prepozna in se učinkovito bori proti aktualnim različicam, vključno z varianto XBB, ki je trenutno precej razširjena po svetu. Najbolje je proti piroli reagiralo telo tistih, ki so različico XBB preboleli v predhodnih šestih mesecih.

"Dva neodvisna laboratorija sta praktično pokazala, da BA.2.86 za imunski sistem ni korak predaleč v primerjavi z aktualnimi razširjenimi variantami," je za CNN dejal Dan Barouch, direktor Centra za virologijo in raziskave cepiv na bostonski ustanovi BIDMC.

Rezultati raziskav potrjujejo študije, ki so bile že narejene na Švedskem in Kitajskem. Sodeč po ugotovitvah različica BA.2.86 ne bo tako problematična, kot so se sprva bali strokovnjaki.

Drugače je z različico FL.1.5.1., ki v ZDA trenutno predstavlja okrog 15 odstotkov vseh okužb s covidom-19. Gre za mutirano različico XBB, ki se je pokazala kot precej odporna.

Drugačna kot ostale

Varianta BA.2.86 je požela veliko pozornosti med strokovnjaki, saj se precej razlikuje od ostalih različic in podrazličic virusa. Gre za mutacijo različice BA.2, slednja pa je bila mutacija BA.1, ki jo širša javnost pozna kot omikron.

Omikron je pred dvema letoma hitro zazvel mesto predhodnih inačic virusa, nato je še dodatno mutiral. V ZDA je takrat prišlo do druge najvišje stopnje smrtnosti zaradi covida-19, cepiva pa so morali dodatno razviti.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 25
  • Avatar lu.ckyss
    lu.ckyss 05:44 06.september 2023.

    Povsem običajno obnašanje virusa, ki preko novih različic slabi in postaja ENDEMIČEN..Vsi, ki smo po naravni poti preboleli (večina nismo niti vedeli kdaj) , imamo protitelesa, cepljenim pa je bilo onemogočena tvorba naravnih protiteles in bodo imeli na virus bolj ...prikaži več buren odziv kot necepljeni, vendar tudi nič posebnega...Bo pa stroka v jeseni seveda hotela na vsak način ponovno posejati paniko, ki jim je prinašala mastne dodatke v preteklosti....

  • dani5 21:38 05.september 2023.

    Študije kažejo, da je naravna imunost zmagala in to krepko.

  • bi_ba 16:16 05.september 2023.

    Po novem imajo dosedanji prehladi in viroze vsak mesec novo črkovno oznako? Znanstveniki ugotavljajo kar jim je naročeno in za kar jih dobro plačajo. No, eni pa kljub vsemu povedo resnico. Take cenim.