Zdravje > Aktualno
3540 ogledov

Covid-19: Evropska komisija odobrila novo cepivo

cepivo Anže Petkovšek Cepivo proti Covid-19
Primerno je tako za odrasle kot tudi za otroke od šestega meseca starosti.

Evropska komisija je danes odobrila prilagojeno cepivo proti covidu-19 podjetja Pfizer-BioNTech, ki je namenjeno zaščiti pred podrazličico novega koronavirusa omikron XBB.1.5. Posodobljeno različico cepiva Comirnaty je že v sredo odobrila Evropska agencija za zdravila (Ema).

Gre za tretjo prilagoditev tega cepiva za zaščito pred novimi različicami novega koronavirusa, so pojasnili pri Evropski komisiji. Primerno je tako za odrasle kot tudi za otroke od šestega meseca starosti.

  • Infektologinja Bojana Beović opozarja, da lahko glede na trende po svetu tudi pri nas pričakujemo zgoden jesenski val okužb s koronavirusom.

V skladu s priporočili Eme in Evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC) potrebujejo odrasli in otroci, starejši od pet let, en odmerek posodobljenega cepiva - ne glede na to, kolikokrat so bili proti covidu-19 cepljeni pred tem.

Zeleno luč posodobljeni različici cepiva Comirnaty je že v sredo prižgala Ema. Agencija je junija priporočila posodobitev cepiv proti covidu-19, da bi bila ta usmerjena proti sevu XBB, ki je prisoten tako v Evropi kot drugod po svetu.

Prilagojeno cepivo naj bi po pričakovanjih povečalo obseg imunosti proti trenutno prevladujočim in nastajajočim različicam koronavirusa.

Evropska komisija je odobrila prilagojeno cepivo po hitrem postopku, da bi se lahko države članice pravočasno pripravile na svoje kampanje cepljenja to jesen in zimo, so še pojasnili v Bruslju.

 

dezurni@styra-media.si

Komentarjev 7
  • Majt 18:36 01.september 2023.

    Postaral sem se zaradi tega cepiva v teh 3 letih za 20 let!dokaz mi je ogledalo v katerega se pogledam!!

  • Majt 18:35 01.september 2023.

    Ne verjemite jim s temi bolanimi zvarki niti pod razno!silili so ljudi cepit se z omejitvami clovekove svobode!jaz sem neki kovid doživljal kot nič nikjer nič samo te maske za brezveze ki smo jih nosili eno in isto en mesec ...prikaži več jansa nam je prepovedal čez administrativno mejo nekih občin uvedel nam je policijsko uro kot v 2.s.v. kaj si ti ja nor!navajali so zlagani bergamo in nekih 200 mrtvih zdravnikov brez dokazov!in sedaj za temi mrtvimi zdravniki nobene komemoracije!!nič kako so naplahtali člov

  • leonardo 16:41 01.september 2023.

    Dokler bo cepljenje s tem ........ zvarkom na prostovoljni bazi me to sploh ne moti. Vsak je svoje sreče kovač. Jaz sem odgovoren samo za svojo družino!