Zdravje > Aktualno
1594 ogledov

To pravijo znanstveniki o različici Eris

odvržena maska pandemija Epa
Znanstveniki se tudi na Škotskem sprašujejo, kaj nam bo prinesla jesen glede covida.

Dnevi so čedalje krajši, večeri vse bolj hladni, domnevno pa naj bi se širila tudi nova različica koronavirusne bolezni. Zveni zelo znano – se morda nahajamo v začaranem krogu? Jeseni 2020 je svetu zavladala pandemija in naša življenja so se dobesedno spremenila čez noč. Virus se je v razponu treh let še pojavljal, zlasti v hladnejših obdobjih. Kaj lahko pričakujemo letos, ugotavljajo tudi na Škotskem. Znanstveniki opozarjajo na novo različico EG.5 – poimenovano Eris – izpeljanko omikrona. 

Center za raziskovanje virusov Univerze MRC v Glasgowu igra pomembno vlogo pri spremljanju novih različic bolezni. Profesor Massimo Palmarini pravi, da ni preveč zaskrbljen glede omenjega pojava, a pri tem poudarja, kako pomembno je, da nadaljujejo z nadzorom razvoja. "Nova različica virusa na prvi pogled nima dramatičnih razlik glede na prejšnjo, vendar to še ne pomeni, da ni pomembna."

Zaščitne maske na prostem | Avtor: Profimedia Profimedia

Pandemija ta trenutek še v tišji fazi

Palmarini opozarja, da v kolikor se nadzor nove različice Eris preveč opusti, bo težko napovedati, katere različice bi nam lahko predstavljale nevarnost za izbruh nove pandemije. Po podatkih Škotskega nacionalnega javnozdravstvenega organa naj bi bila tako imenovana 'pandemija' ta trenutek še v tišji fazi. Do konca avgusta 2023 se bodo testiranja na Škotskem še zmanjšala. To pomeni, da rutinskega testiranja v bolnišnicah, zaporih in domovih za ostarele ne bo. Pojavila so se tudi nova priporočila s strani Združenega odbora za cepljenje in imunizacijo (JCVI), ki so doprinesla k temu, da se je progam cepljenja s poživitvenim odmerkom proti koronavirusu drastično zmanjšal. Na Škotskem bo ta letos na voljo osebam od 65. leta naprej, mlajšim z zapletenimi zdravstvenimi stanji ter skupinam, ki so na udaru, torej zdravstvenim delavcem, zaposlenim v socialnem varstvu in osebam, ki živijo z imunsko oslabljenimi.

Takšno je trenutno stanje

Britanski BBC navaja, da je pridobivanje natančnih podatkov o primerih s covid-19 zdaj veliko težje kot kdajkoli prej. Tedenske številke, ki jih zagotavlja Javno zdravje Škotske, merijo zgolj število bolnikov v bolnišnici. Številke naj bi bile v primerjavi z julijem sicer višje, vendar omenjeni podatki niso korektni za širjenje koronavirusne bolezni v skupnosti, saj ne pokrivajo celotnega prebivalstva.

Skrb je izrazila tudi doktor Antonia Ho, svetovalka za nalezljive bolezni in višja klinična predavateljica na Centru za raziskovanje virusov (MRC). "Pravzaprav nimamo dobre predstave o tem, kaj se dogaja v skupnosti, saj nad njo nimamo veliko nadzora. Ta podatek je z vidika raziskav izredno zaskrbljujoč, saj onemogoča sposobnost prepoznavanja morebitnih nevarnejših različic." Dodaja tudi, da bi strokovnjaki potrebovali celovito sliko, da bi zmogli prepoznati morebitne nove različice, ki bi nam v prihodnje lahko povzročale težave.

covid-19 bolnišnica Jesenice bolniki epidemija | Avtor: Profimedia Profimedia

Ali covid-19 lahko enačimo z gripo?

Doktor Ho izpostavlja, da je večina populacije že hibridno imuna na virus, bodisi zaradi cepljenja ali okužbe, kar pomeni, da je glavnina trenutnih primerov blažjih. Na tej točki opozarja, da nekateri še vedno doživljajo resne zaplete. V zdravstvenem spektru se je zato veliko razpravljalo o tem, ali naj covid-19 obravnavamo kot virus s katerim živimo ali kot gripo. "Glede simptomov sta si virus in gripa precej podobni," pojasnjuje doktor Ho. "Precej težko je ločiti med osebo, ki se pojavi v bolnišnici s simptomi gripe in osebo, ki kaže simptome koronavirusa." Opozarja, da obstajajo nekatere pomembne razlike.

"Osebe s prehladom so bolj nagnjene k slabim sekundarnim bakterijskim okužbam, medtem ko pri covid-19 opazimo več krvnih strdkov, kot so denimo pljučni in srčni strdki. Nedavna študija v Avstraliji je ugotovila, da se kljub visoki stopnji cepljenja eden od petih okuženih z omikronom sooča z dolgotrajnimi simptomi."

Glede na to, da se približujemo zimskemu času, strokovnjaki opozarjajo, da ne smemo postati preveč brezskrbni. Na Škotskem se je število poživitvenih cepljenj med spomladansko kampanjo pri osebah, starejšim od 75 let bistveno zmanjšalo. Lansko leto naj bi za poživitveni odmerek zaprosilo zgolj 50 odstotkov zaposlenih v zdravstvu in socialnem varstvu. Doktor Ho pravi, da je zaščita v obliki cepiva najboljša oblika obrambe. "Preteklo zimo smo bili precej zaposleni z zdravljenjem respiratornega sincicijskega virusa, gripe in covida. Pričakujem, da bo situacija tudi letos zelo podobna." Letos so na Škotskem zabeležili nekoliko več primerov gripe B, h kateri so nagnjeni predvsem otroci. To se kaže tudi v številkah, saj je bilo kar 80 odstotkov sprejetih v bolnišnico mlajših od 18 let. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 4
  • PaPajapopi 08:38 29.avgust 2023.

    https://vk.com/video624363957_456239485

  • PaPajapopi 08:31 29.avgust 2023.

    DOLGČAS... Dajte že enkrat nehat z tem covid sranjem ! ! !

  • 216c26c54b211c9cd98531b9779a844f845aa0eb 08:14 29.avgust 2023.

    Kdaj po pa varianta ksi? Banda korumpirana pri WHO je to črko preskočila, ker je tako ime unemu krivookemu kitajskemu kurcu, ki je lagal, da ima vse pod komando, medtem ko je horda krivookih virus raztrosila po celem svetu.