Zdravje
13006 ogledov

Covid-19: Nova napoved za Slovenijo ni obetavna

Reševalec pred vhodom v zdravstveni dom
1/7
Profimedia
Zaradi različice omikron lahko kaj kmalu pričakujemo, da se bodo krivulje začele vse bolj strmo obračati navzgor.

"Epidemija upada vse počasneje, saj prekuževanje ne uspe kompenzirati vpliva predprazničnega druženja. Zaradi hitrega širjenja različice omikron se bodo krivulje pozitivnih testov predvidoma še pred koncem leta začele vse bolj strmo obračati navzgor. Kako se bo to odražalo na številu hospitaliziranih covidnih bolnikov na navadnih in intenzivnih oddlekih, bo odvisno od resnosti bolezni, ki jo povzroča. Omikron se tako hitro širi zaradi izogibanja imunskemu sistemu in še večje kužnosti od delte," v svoji projekciji širjenja covida-19 piše Matjaž Leskovar z Inštituta Jožefa Stefana. 

covid-19 epidemija | Avtor: IJS IJS

Prehitra rast epidemije bi kljub morebitnemu blažjemu poteku bolezni pomenila težavo za bolnišnice, saj bi te bile vnovič preplavljene s covidnimi bolniki. Cepljenje je tisto, ki pomembno zmanjša verjetnost za okužbo in težji potek bolezni. 

Trenutno je reprodukcijsko število približno R=0,90. Število dnevno pozitivnih oseb v starostni skupini nad 65 let stagnira, upada pa zasedenost bolnišničnih kapacitet kot tudi dnevni sprejem v bolnišnice. Treba pa je opozoriti, da širjenje virusa v populaciji opazujejo s približno enotedenskim zamikom, kar predstavlja dobo od okužbe do rezultata testa. 

covid-19 epidemija | Avtor: IJS IJS

Leskovar v svoji prognozi ocenjuje, da trenutno delež kužnih znaša približno 1,1 % prebivalstva oz. približno vsak 90. prebivalec. "Ocenjujemo, da je dovzetnih približno dobra četrtina prebivalstva, ker cepiva niso 100 % učinkovita in ker imunost s časom upada," dodaja. 

covid-19 cepljenje injekcija | Avtor: Profimedia Profimedia

Vlada razmišlja o dodatnih ukrepih

Zaradi grožnje, ki jo predstavlja omikron, lahko v prihodnjih dneh pričakujemo, da se bo vlada odločila sprejeti nekatere nove ukrepe. Stroka predlaga, da se karantena uvede tudi za cepljene, razen za tiste, ki so cepljeni s poživitvenim odmerkom. 

Minister za zdravje Janez Poklukar je pozval k druženju znotraj mehurčkov in pogostemu samotestiranju. Gospodarski minister Zdravko Počivalšek si želi, da bi vsaj v glavnih prazničnih dneh podaljšali obratovalni čas gostinskih lokalov ob upoštevanju ukrepov. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 8
  • Avatar Sreten Lukić
    lluckyss 06:49 22.december 2021.

    Ravno obratno, Slovenija ima priliko, da se brez "kolateralne škode" prekuži z blažjim Omikronom in konča to bedo od Covid norije, ki jo izkoriščajo vsi od vlade preko "stroke" do ostalih "vojnih zaslužkarjev" Ne smemo pozabiti da je naravna prekuženost ...prikaži večnost vsaj 50 x boljša od cepiva. Če ne verjamete poglejte na sledilniku številke o hospitaliziranih zaradi Covida...Cepljenih 34%, prebolelih 0,6%..

  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 23:56 21.december 2021.

    Politika, mediji in vsi tisti, ki dnevno nabijate s korono, kaj nam daste lahko vsaj čez praznike malo miru?! Tisti, ki se vedemo odgovorno se tudi brez tega, da bi opozarjate in žugate, tistim, ki se za vse skupaj fučka ...prikaži več vas pa itak ne slišijo. Samo slabo voljo in pesimizem povzročate. Že tako je vse skupaj ena sama velika psihoza.

  • d441a3eb6182bdfa832639adb0a11dd39ecfc1e0 20:10 21.december 2021.

    En ustvarja videz(ANDREJ RAJH),drugi je močnejši kot izgleda in še zlata vreden(RAMO)...,"NORMAN GRENBAUM-SPIRYT IN THE SKY",