Slovenija
56986 ogledov

V karanteno bodo morali tudi preboleli in cepljeni, izjema le ena

izjava Mario Fafangel Saša Despot
NIJZ je odločevalcem predlagal, da se karantena uvede tudi za cepljene, razen za tiste, ki so cepljeni s poživitvenim odmerkom.

Predstojnih centra za nalezljive bolezni na NIJU Mario Fafangel je dejal, da si želijo, da bi sprememba začela veljati že danes, a upajo, da bo čimprej.

Doslej so morali cepljeni v karanteno le v primeru, če je šlo za tesen visoko tvegan stik z nekom, ki je okužen z omikronom, a glede na to, da imamo lokalne prenose omikrona, to razločevanje po Fafanglovih besedah nima več smisla. Lokalni stik pomeni, da se je z omikronom okužil nekdo, ki ni potoval in ni bil v stiku z nikomer, ki je potoval. 

Kot kaže, bodo morali v karanteno po tesnem visoko tveganem stiku tudi prebolevniki, saj o zaščiti pred okužbo z omikronom pri njih še ni ustreznih podatkov. 

Celotno izjavo Maria Fafangla si lahko ogledate spodaj, o spremembi pri karantenah govori od 15. minute posnetka dalje. 

Predlog se ne nanaša na pravila za vstop v restavracije, trgovine in podobno, ampak le na visoko tvegane stike z okuženo osebo. 

Karantena velja deset dni od tesnega stika z okuženim, za tesen stik pa velja sledeče: 

- osebe, ki bivajo v skupnem gospodinjstvu z bolnikom s covid-19,

- zadrževanje na razdalji manj kot 2 metra več kot 15 min,

- drug fizični stik ali stik z izločki bolnika (rokovanje, objemanje, uporaba skupnih predmetov),

- bivanje v zaprtem prostoru več kot 15 min (skupno gospodinjstvo, pisarna, čakalnica v zdravstveni ustanovi, skupna malica, druženje pri isti mizi...),

- potovanje v istem prevoznem sredstvu na razdalji manj kot 2 metra.

"Pri družinskih članih epidemiološka služba običajno opredeli datum pozitivnega PCR izvida kot datum zadnjega stika, saj smatra, da je ta datum skrajna točka, ko bi se okuženi družinski član v največji možni meri izoliral od ostalih članov skupnega gospodinjstva. Karanteno tako najpogosteje opredelijo od pozitivnega PCR testa naprej," so nam pojasnili na NIJZ. Kaj storiti v primerih, ko izolacija okuženega družinskega člana ni mogoča, niso odgovorili. So pa dodali, da se po prestani 10-dnevni karanteni priporoča, da se izpostavljeni družinski člani testirajo.

Karantena v primeru družinskih članov je torej deset dni od pozitivnega PCR testa, družinski člani pa naj se po koncu karantene testirajo.

dezurni@styria-media.si

 

Komentarjev 22
  • rd2dmk2 22:08 21.december 2021.

    vsi bomo šli v karanteno cepljeni in necepljeni, nabolj pametno bi bilo da nas dajo v karanteno skup, vse za 10 dni pa bo potem mir za vedno. tista ena izjema so pa ministri naše vlade, toninček v cerkev, kustečeva ...prikaži več na športno proslavo, Hojs preverjat hrvaške carinike, Zdravko v bife na 2dcl radenske, simoniti mora trimčkat, poklukar bo šel mal dežurat da ne bo pozabu, kako se obračuna trojne ure za šiht, ...

  • erikkk 19:07 21.december 2021.

    Tole sploh ni Fafangel. Mora bit njegov dvojnik. Že po tistem kar je bil pred par meseci je govoril čisto drugače. Drugače se je predvsem obnašu tole pa izhgleda kot nek dvojnik ali celo robot breez duše

  • kontrahan 18:43 21.december 2021.

    spet sami anticepilci https://www.mojvideo.com/video-svarila-iz-celega-sveta/ca63561aa2353637b040