Slovenija
30446 ogledov

Poklukar razkril, katere ukrepe pripravlja vlada še pred prazniki

Policijska ura Profimedia
Vlada se bo sestala v četrtek in sprejela ukrepe proti omikronu.

Včeraj se je v slovenskih bolnišnicah zdravilo 665 covidnih bolnikov, od tega 205 na oddelkih za intenzivno nego. "Na oddelkih za intenzivno nego je 85 odstotkov necepljenih pacientov, na navadnih pa 72," je v današnji izjavi za javnost ob dnevih cepljenja dejal minister za zdravje Janez Poklukar.

Včeraj se je po besedah Poklukarja skupaj cepilo 13.827 ljudi, od tega 873 s prvim, 1462 z drugim in 11.492 s tretjim odmerkom. "Pomembno je, da je v teh dneh novica prišla do slehernega doma, da so bili vsi v Sloveniji deležni nagovora in prošnje, da se pridružijo kampanji," je dejal Poklukar. "Hvaležen sem tudi predsedniku države, ki se je pridružil podpori za cepljenje. Več kot nas je, ki pozivamo k cepljenju, več jih bo slišalo. Dnevov cepljenja ne bi bilo brez vseh zdravstvenih delavcev, ki so maksimalno angažirani, da napravijo pomembne korake na poti k zmagi. Med zdravstvenimi delavci vidim nasmejane obraze, razlog je v široki podpori skupnosti, zavedajoč se, da je to pomemben korak, da bomo bolj varno in zdravo zakorakali v leto 2022."

izjava Mario Fafangel Novost Slovenija V karanteno bodo morali tudi preboleli in cepljeni, izjema le ena

Predsednik države Borut Pahor je dejal, da ima dve zahvali in eno prošnjo. "Rad bi se zahvalil vsem, ki ste se cepili, in vsem, ki skrbijo za to, da bi se cepilo čim več ljudi," je dejal v izjavi za javnost. "Pri cepljenju gre za to, da, poleg tega, da zaščitimo sebe, omogočimo zdravstvenim ustanovam normalno delo v skrbi za zdravje ljudi. Prosim, razmislite o tem. Vem, da se vsi ne bodo cepili, ostali bodo nekateri, ki se iz teh ali onih razlogov, nekateri tudi iz upravičenih, ne želijo cepiti. Obstaja delež ljudi, ki so neodločeni in tehtajo - nekatere je strah, nekatere je bolj strah cepljenja kot covid-19. Vsak, ki se bo opogumil in se cepil, je junak."

Karantena tudi za cepljenje, če ni tretjega odmerka

Poklukar je dejal, da je epidemiološka situacija težka, ker je "omikron udaril po 21 mesecih epidemije, ko je v družbi prisotna pandemična izčrpanost. "Obstaja relativno tveganje, da popustimo pri izvajanju ukrepov in pri tem, da bi sprejemali nove, ki so potrebni," je dejal Poklukar. "Eden od ukrepov zadeva karantene. Epidemiologi so včeraj predlagali, glede na to, da se omikron hitro širi - potrjenih je 19 primerov, 29 je sumov - da spremenimo pristop do karanten. Predvidevamo, da bo omikron začel intenziven pohod po Sloveniji, dokler ne dobimo rezultatov testov, ne vemo, kdo je bil v stiku z omikronom in kdo ne."

prižig lučk Slovenija Nova zaostrovanja? Te predloge naj bi imela na mizi strokovna skupina

O ukrepu, da gredo ob tesnem stiku v karanteno tudi cepljeni, razen v primeru poživitvenih odmerkov, bodo danes in jutri razpravljali tako v okviru stroke kot vlade, vlada pa bo dokončno odločitev sprejela v četrtek. "Do četrtka bomo pretehtali priporočila stroke in pripravili ustrezne podlage, da lahko vlada ukrepa," je dejal Poklukar. 

"V to smer bo šla tudi Slovenija"

Kakšni bodo preostali ukrepi, še ni jasno. "Sam lahko podam nekaj svojih priporočil - tisto, kar predlagam, je, da se čim bolj držimo mehurčkov, kljub težki situaciji želim, da so to naši mehurčkasti prazniki," je povedal Poklukar. "Čim bolj se družimo znotraj ovojnic mehurčkov in spoštujmo ukrepe ter se čim večkrat samotestirajmo, da prepoznamo eventuelne okužbe."

Gospodarski minister Zdravko Počivalšek si vsaj ob glavnih prazničnih dneh želi daljšega obratovalnega časa gostinskih lokalov ob upoštevanju ukrepov.

Počivalšek je sestanke strokovne skupine in ministrstev po poročanju STA napovedal v izjavi ob seji upravnega odbora Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije. Kateri konkretni ukrepi bodo sprejeti, ni želel napovedovati. "Dejstvo je, da bomo morali skupaj dogovoriti ukrepe, ki jih bomo sprejeli in potem tudi spoštovali," je poudaril.

Kot je pojasnil, iz ene strani prihajajo zahteve po zaostrovanju, na drugi strani "pa pričakujemo, da bomo glede na rezultate nekatere zadeve tudi sprostili". Sam sicer verjame, da dodatnega zapiranja dejavnosti ne bo.

Upravna enota Linhartova Slovenija Padla odločitev: Vlada številne uslužbence pošilja na obvezni dopust

Tehtali bodo tudi vprašanje silvestrovanj na prostem. "Kar strokovna skupina predlaga, bomo danes in jutri pregovarjali tako skupaj s stroko kot s predstavniki vlade, da bi z vidika zagotavljanja zdravja sprejeli čim bolj učinkovite ukrepe," je poudaril Poklukar. "Smo izčrpani, a ne smemo popustiti, da ukrepov ne bi izvajali ali sprejemali nove, če so potrebni. Države se zapirajo, odpovedan je ognjemet v Parizu, opozorila so jasna, tako s strani stroke kot, če opazujemo ostale države, kako se pripravljajo na soočenja z omikronom in novim viharjem - v to smer bo gotovo šla tudi Slovenija."

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 34
  • William_Johnson 09:36 23.december 2021.

    Google je vsak teden plačal spletno delo od doma od 6000 do 10000 evrov. Od Googla sem prejel prvi mesec 27416 evrov plače. V prostem času delam 3 ure na dan. pojdite na to stran za več podrobnosti............ >>>>>>>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑫𝒐𝒖𝑰𝒏𝒄𝒐𝒎𝒆.𝐜𝐨𝐦

  • rd2dmk2 21:42 21.december 2021.

    dragi sodržavljani jutri hitro v štacuno nakupit kruh , mleko in moko ( na sol in kvas ne pozabit ), ker bo potem vse zaprto, v štacuno eden po eden, na pumpo vsako uro eden, vmes pa prezračevat in pucat.. ...prikaži več ni govora po nove čevlje, gate in štumfe. ampak glejte da se boste lepo zobe umili, pa za ušesi tud in potem vsi lepo v cerkev k maši. in ni treba nobene večerje kuhat ženam, dekletom in mamam, saj je Zdravko Poležavšek se zmenil z covidom da bo šel na sveti večer -- zgodaj spat.

  • erikkk 19:36 21.december 2021.

    nekateri se bomo res morali prelevit v breivike in začet tajno čistko vseh fašistov ki so svet okužili z lažjo