Zdravje
21119 ogledov

Jereb: Te poteze strokovno ne moremo zagovarjati, osebno je ne podpiram

UKC Ljubljana Žurnal24 UKC Ljubljana
Ne gre pričakovati, da bi sledili zgledu Avstrijcev.

Kot smo že poročali, v Avstriji, kjer so imeli še pred nekaj meseci stroge ukrepe za zajezitev širjenja covida-19, s 1. avgustom odpravljajo obvezno karanteno za okužene z novim koronavirusom. Tisti s pozitivnim testom na okužbo, ki se ne bodo počutili bolni, bodo torej lahko zapustili dom, nositi pa bodo morali masko tipa FFP2.

"To potezo lahko razumemo kot ekonomsko učinkovito, nikakor pa ne kot zdravstveno sprejemljivo," je odločitev Avstrijcev danes komentiral vodja oddelka intenzivne terapije infekcijske klinike Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana Matjaž Jereb.

Te poteze stokovno ne more zagovarjati in je osebno ne podpira. "Osnovno pravilo je, da bolni ljudje ne hodijo okrog. Nikoli ne vemo, če je posameznik potencialno vir okužbe za ostale," je pojasnil, poleg tega lahko škoduje tudi sam sebi, saj lahko okužbe - ne samo s covidom-19, temveč tudi druge - spremljajo zapleti.

Realno število okuženih je najbrž precej višje

V Sloveniji smo sicer vrh poletnega vala najbrž dosegli, je ocenil Jereb, zdaj smo na platoju, saj povprečno število okuženih v zadnjem tednu ostaja približno enako. 

Trenutno naj bi bilo okuženih okrog 22 tisoč Slovencev, Jereb pa meni, da je realno število še trikrat, štirikrat višje. Vse to predstavlja pritisk na primarno zdravstvo, urgence in bolnišnice.

Na srečo se število novo sprejetih bolnikov s covidom-19 ustavlja, ne gre več za strm porast. Upad pričakujejo v drugi polovici avgusta. Trenutno se v UKC Ljubljana na navadnih oddelkih zdravi 89, na intenzivnih pa 10 bolnikov.

Večina jih je v bolnišnico sprejetih zaradi drugih težav, le med 25 in 30 odstotkov pacientov je sprejetih v osnovi zaradi covida. 

Kot je pojasnil Jereb, se zdravijo tudi trije okuženi otroci (dva sprejeta zaradi drugih razlogov) ter ena okužena porodnica. 

Povprečna starost bolnikov na navadnem oddelku je 78, na oddelku za intenzivno terapijo pa 71 let.

Jereb: Ogroženi naj ne čakajo na prilagojeno cepivo

Matjaž Jereb | Avtor: Vlada RS Vlada RS
Višji je tudi odstotek cepljenih med sprejetimi v bolnišnico, ta se trenutno giblje med 35 in 40 odstotki, je dejal Jereb. Vzrok naj bi bil predvsem to, da je zaščita v tem času že popustila.  

Cepivo, prilagojeno omikronu, lahko pričakujemo šele konec septembra oziroma v začetku oktobra, zato je Jereb predlagal starejšim in imunokompromitiranim, naj nanj ne čakajo, temveč se že zdaj cepijo s poživitvenim odmerkom, ki je na voljo.

Covid-19 jim je povzročil tudi težave z organizacijo dela, a kot je pojasnil Jereb, se stanje izboljšuje. V zadnjem tednu je bilo okuženih 90 zaposlenih v UKC Ljubljana.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 74
  • Avatar luckyss
    luckyss 05:53 28.julij 2022.

    Gremo le dejstva pogledat, da se ne bomo kregali...."Stroka" je od trditve, da bosta potrebni le ena ali dve dozi cepiva, sramotno sestopila na trditev, da cepivo zagotavlja "blažji potek bolezni"...Žal se je to izkazalo za laž na podlagi manipulacij.. ...prikaži več Štetje umrlih cepljenih za necepljene in okuženih necepljenih za umrle zaradi covida, čeprav so umirali s covidom.... Naivci le poglejte podjetje Uber, ki priznava letno 80 milijonov za podkupnine politikom...Farmamafija za to namenja milijarde..

  • molka 21:39 27.julij 2022.

    proklet laznivc gnil

  • becar 21:01 27.julij 2022.

    Ko smo poslušali tega Jereba in njegove ukrepe, smo se vsi Slovenci okužili. Tudi po 2x ali 3x nekateri. Zato naj spizdi nekam, da ga ne vidim več, kako ga ni sram še vedno pametovat.