Svet
8488 ogledov

Tudi okuženi bodo lahko hodili naokrog, a obvezno z masko FFP2

avstrija koronavirus Epa
Tisti s pozitivnim testom na okužbo, ki se ne bodo počutili bolni, bodo torej lahko zapustili dom, nositi pa bodo morali masko tipa FFP2.

V Avstriji s 1. avgustom odpravljajo obvezno karanteno za okužene z novim koronavirusom, je danes na novinarski konferenci sporočil zdravstveni minister Johannes Rauch. Tisti s pozitivnim testom na okužbo, ki se ne bodo počutili bolni, bodo torej lahko zapustili dom, nositi pa bodo morali masko tipa FFP2, je dejal.

Rauch je pri tem govoril o novi fazi pandemije covida-19, v kateri imamo za boj proti bolezni na voljo cepljenje in zdravila. Upoštevati pa je po njegovih besedah treba tudi psihične in družbene posledice pandemije.

"Kdor je bolan, naj ostane doma"

Predstavnica ministrstva, pristojna za področje javnega zdravja, Katharina Reich, je k temu dodala, da bo novi koronavirus z nami ostal še lep čas in se moramo na to prilagoditi. Izpostavila je, da je le pri 50 odstotkih vseh hospitaliziranih s covidom-19 primarni razlog hospitalizacije prav ta bolezen, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Rauch je ob tem vendarle pozval k previdnosti. "Kdor je bolan, naj ostane doma," je dejal. To naj bi ljudem olajšali tudi tako, da bodo znova uvedli možnost elektronskih prijav bolniške odsotnosti, je napovedal.

Okuženi zaposleni da, okuženi obiskovalci ne

Glede na besedilo ustrezne uredbe, na katero se sklicuje APA, naj povsem brez omejitev vendarle ne bi šlo. Okuženi naj tako denimo ne bi imeli vstopa v bolniške ustanove in domove za starejše, vrtce in šole. Bodo pa lahko tudi tam opravljali delo okuženi zaposleni, seveda z masko.

Glede na trenutno ureditev traja karantena ob okužbi z novim koronavirusom v Avstriji najmanj pet dni.

Sedemdnevna incidenca okužb v državi trenutno znaša 900 primerov na 100.000 prebivalcev. V primerjavi z lanskim poletjem se v bolnišnicah zdravi več obolelih s covidom.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 9
  • bobubob 13:32 27.julij 2022.

    No, napredek. Doslej so okuženi lahko hodili okrog samo s potrdilom o cepljenju, po novem z masko. Na vsak način bolj učinkovita zaščita zdravih, kot samo papir v roki cepljenega.

  • Toma 21:21 26.julij 2022.

    Je popolnoma enako kot nič! Še šal okrog vratu bi bolj zalegel..

  • rd2dmk2 20:44 26.julij 2022.

    ma saj ni probem . pa z masko, verjetno ne bo nihče preveril kaj se dela s tisto masko. mogoče pa bo rent-a-mask sistem. važno bo le da bodo jodlarji vsak mesec šli na obvezno dozo zapravljanja držanih sredstev.

Sorodne novice