Zdravje
48380 ogledov

Pričevanje okuženega para: Ljudje to skrivajo, okužbe pa se širijo

koronavirus COVID-19 SARS-CoV-2 virus Slovenija razkuževanje Epa
Par, ki spada v rizično skupino ljudi, odgovorne poziva k sprejetju novega odloka.

Ravnajmo odgovorno in solidarno do ranljivejših, poziva par, ki se je okužil v skupnih prostorih bloka, kjer večina krši karanteno. Njuno pričevanje je objavil UKC Ljubljana. 

"S soprogo sva pred dnevi izvedela, da sva okužena s covidom. Ker sva oba v precej rizičnih skupinah - meni so presadili pljuča, soproga pa je nekaj mesecev po operaciji zaradi invazivnega raka dojke -, sva se izogibala vsem stikom, v trgovino je do zdaj šel eden od naju enkrat tedensko, z zaščitno masko in rokavicami," opiše mož njuno ravnanje v zadnjih mesecih. 

"V bloku, kjer živiva, sta dva stanovalca po covidu, kar nekaj pa jih je, ki imajo odločbe o karanteni, pa morda še kaj. Nihče se ne drži karantene, enako nama preko telefonskih stikov povedo tudi prijatelji, pa saj niti nihče nikogar ne obvesti, da je morda obolel, da je v karanteni. Ljudje to skrivajo, okužbe pa se širijo. Mask v skupnih prostorih ne nosi nihče, v bloku so tudi posamezniki, ki glasno razpravljajo, da 'si je virus nekdo izmislil'," pravi.

Sklepata, da sta se okužila ob srečanju z osebo v skupnih prostorih bloka. "Stanje je enako po večini večstanovanjskih objektov. Odgovorne zato pozivava k odloku, ki bi zavezoval ljudi k nošenju zaščitnih obraznih mask tako v skupnih prostorih večstanovanjskih stavb kot tudi v dvigalih teh stavb," pravita. 

(PRIČEVANJE) Par, ki se je okužil v skupnih prostorih bloka, kjer večina krši karanteno, poziva: Ravnajmo odgovorno in...

Posted by UKC Ljubljana on Monday, October 26, 2020

dezurni@zurnal24.si
 

Komentarjev 25
  • fiston 01:39 28.oktober 2020.

    Jaz tukaj ne vidim problema. Če greš v bloku samo mimo nekoga, tudi če je okužen, se ne boš okužil. Druga stvar je, če boš brez maske z njim govoril dlje časa na blizu. Zdaj, če je že problem, da ...prikaži več nimaš maske, oziroma je oni nima, potem se lahko ustaviš in obrneš k zidu, da gre mimo. Pa z rokami ni treba nič prijemati, kar ni težko. Vrata odpreš s komolcem, stikala tudi lahko pritiskaš, če ne gre pa vzameš kak kemični svinčnik. Ampak mi moramo montirati razkuževalnike za goste.

  • TistoPravo 12:40 27.oktober 2020.

    Problem večstanovanjskih stavb, v katerih bivajo ljudje ki ponavadi niso v sorodu in se tudi sicer le redko družijo razen srečanj po skupnih hodnikih...so dejansko generatorji virusnobakterijskih "vojsk"....betonske stene ločijo bivalne enote, ločijo vse različne bakterije in viruse ki eno ...prikaži več gospodinjstvo ločijo od drugega...

  • dd 09:17 27.oktober 2020.

    V mojem bloku se vsi držijo ukrepov, in nosijo maske na hodniku.