Slovenija
303 ogledov

Znana odvetnica obsojena podkupovanja

Suzana Gale Nataša Čepar
Obsojena na leto dni zapora in denarno kazen, njen pomočnik dobil pogojno kazen. Sodba še ni pravnomočna.

Suzana Gale, znana ljubljanska odvetnica in stečajna upraviteljica, je bila na koprskem okrožnem sodišču danes obsojena na leto dni zapora in plačilo 15 tisoč evrov pogojne kazni. Njen pomočnik Sebastjan Čagran pa na leto dni pogojne kazni in plačilo pet tisoč evrov. Tretja soobtožena, računovodkinja Andreja Terpotec, sicer Čagranova sestra, je bila oproščena.

Podkupovanje

Galetova je v skladu z razsodbo sodišča leta 2009 zlorabila svoj položaj, ko je kot stečajna upraviteljica koprskega podjetja Montec zahtevala od ustanovitelja Dejana Škerliča podkupnino v višini 20 tisoč evrov v zameno za ureditev prirejene bilance. Pri kaznivem dejanju ji je pomagal Sebastjan Čagran, ki se je dogovarjal s Škerličem po njenih navodilih. Kot je znano, je Škerlič ovadil Galetovo in sodeloval s policisti, da so jo prijeli, ko je v njeni pisarni predal označen denar. Vrečka z denarjem pa se je znašla na balkonu pod (odprtim) oknom Čagranove pisarne. Na glavni obravnavi pa je Škerlič trdil, da so ga k ovadbi prisilili policisti in da sam ni razumel Galetove tako, da bi od njega hotela podkupnino, pač pa odškodnino za poplačilo upnikov.

Počuti se zlorabljeno

Galetova ni želela dajati izjav po koncu obravnave, saj je menila, da je bila v vseh teh letih, odkar so jo aretirali, medijsko zlorabljena. Krivde za očitana kazniva dejanja ni priznala in je trdila, da je bil prejeti denar namenjen za poplačilo upnikov iz stečajne mase Škerličevega podjetja. Kako je denar pristal na balkonu pod Čagranovo pisarno, ni bilo pojasnjeno . Odvetnik Galetove Milan Krstič je omenil možnost, da je denar – skrit v papirnati vrečki za kruh – odvrgla odvetničina tajnica, ker naj bi jo prestrašili „sumljivi moški, ki so napolnili stavbo“ in za katere se je pozneje izkazalo, da so policisti.

Delno oproščena

Pri drugi zadevi, ki je bremenila Galetovo - domnevno izsiljevanje podjetnika Andreja Kržišnika za podkupnino v višini 1.500 evrov – pa je sodišče presodilo, da ni kriva.

Spremenil pripoved

Dejan Škerlič, ki je Galetovo ovadil, med glavno obravnavoni bil več prepričan o njeni krivdi. "Galetove nisem razumel, kot da bi hotela od mene podkupnino, k temu so me pozneje prepričali prijatelji in nato še policisti," je tokrat dejal. Da je med preiskavo govoril drugače, pa je pojasnil s tem, da je bil v šoku. Trdil je, da je s policisti sodeloval zato, ker se je bal, da bi ga Galetova ovadila zaradi nepravilnosti pri poslovanju njegovega podjetja, ki je zašlo v stečaj. Grozila naj bi mu, da ga bo spravila v zapor.

Komentarjev 5
  • sprehajalec 22:25 13.september 2013.

    To, Koprčane vozit v Ljubljano na sojenje, Ljubljančane pa v Koper ali Maribor. Tako naj bi se pogojno zagotovila poštenost sojenja. Vendar, če je država lopovska, potem tale Galetka v javnih očeh izpade kot kao "Imela je smolo, saj vsi ...prikaži več kradejo". Edina rešitev je po mojem skromnem mnenju stornacija sojenj bolj kompleksnih od vožnje pod vplivom alkohola in prenos vseh zadev na Deželno sodišče v Celovec. Le na ta način bo zagotovljena pravičnost sojenja.

  • KOJAK 20:57 13.september 2013.

    Zanimivo... sicer pa potrjuje mojo tezo, da je v našem bananistanu obsojen kakšen lopov samo takrat, ko pride do težav pri razdelitvi plena, ko ven udari pohlep in se začnejo podgane glodat med sabo.

  • Šemefuky 20:42 13.september 2013.

    Oba sta enaka ovaduh in njegova stečajnica, le da se ne ve točno zakaj je en pokvarjen potunkal drugo pokvarjenko. Tudi Škerlič lepo živi od prigulfanega denarja, itak je stečaj pokril vse. In tako so se naučili od velikih lopov ...prikaži več majhni lopovi. Tako, da znam te puško dok si pištolj bio. Sedaj boi morali ovaditi še preiskovalce, ker niso Škerliča preiskali pri njegovih goljufijah, ki je je kar sam v zagovoru priznal. Opustitev uradnih dejanj in taka jajca pišejo v naši zakonodaji, pa nevestno delo in še kaj bi se našlo. In ker je vse napol narejeno plačamo ostali polno porcijo, ki je večja kot je potrebno.