Slovenija
23 ogledov

''Stol umirjanja'' ni pravi ukrep

Vrtec Kamnik Saša Despot
Kaj se je v resnici zgodilo v Vrtcu Zarja, bo pokazal strokovni nadzor. Ravnateljica išče novo vzgojiteljico in pomočnico.

Ravnanje vzgojiteljice in pomočnice ter ukrepanje ravnateljice ob nedavnih dogodkih v kamniškem Vrtcu Zarja preiskuje tako policija kot inšpekcija. "Mislim, da je prav, da ustrezni organi preiskovanja ugotovijo, kaj je bilo v resnici storjenega in kaj ne in na kakšen način," pravi Božena Bratuž, predsednica Skupnosti vrtcev Slovenije (SVS) in ravnateljica Vrtca Ptuj. "Vse ostalo so le ugibanja."

Po navedbah enega od staršev je bil otrok iz skupine Sonček v zimskem času umirjan z izločanjem na teraso. Vzgojiteljica in pomočnica sta nemirne otroke opozorili z besedami, da "bomo ustka morali zalepiti", kar sta obžalovali in se za dogodek opravičili. Do razjasnitve okoliščin sta bili po pojasnilih ravnateljice Jelke Golob napoteni na dopust, a sta sami dali odpoved.

Po preiskavi se lahko vrneta

Večina staršev otrok iz skupine je prepričanih, da vzgojiteljica in pomočnica nista odšli prostovoljno, ampak pod pritiskom, ker naj bi ravnateljico skrbelo za ugled vrtca in podaljšanje koncesije. "Razumemo želje staršev, ki so bili z delom vzgojiteljice in njene pomočnice zadovoljni, da se zaposleni vrneta. Temu tudi sami, v kolikor bi preiskava pokazala, da otrok ni utrpel nasilja, ne nasprotujemo," pravi Golobova.

Za otroka nerazumljivi ukrepi

Bratuževa iz SVS pravi, da o teži ukrepa do konca preiskave ne more soditi, vendar pa poudarja, da sta tako kaznovanje z izločanjem kot grožnja z lepljenjem ust nesprejemljiva. "Ne nesprejemljiva, nerazumljiva, ne glede na to, kako sta izrečena," je povedala in pojasnila, da so strokovni delavci v vrtcu usposobljeni za to, da znajo pedagoško preusmeriti tudi otroško razposajenost. "Kaznovanje s 'stoli premišljanja' odpade."

Komentarjev 7
  • titty 12:40 11.april 2013.

    Kr to zelo vplivno mamico vprašajte za mnenje, katera bi bila dovolj dobra za njenga mulca. Če ne bo spet štala!

  • Stolp 12:32 11.april 2013.

    Gospa ravnteljica, ne blebetajte! Vsi vemo, kaj to pomeni, da sta 'prostovoljno' dali odpoved.

  • joža 12:18 11.april 2013.

    Najbrž bo ravnateljica zaposlila svojo hčerko in snaho!