Slovenija
243 ogledov

ZPS: Prekinitev naročniškega razmerja računajo celo v primeru smrti

Mobilni telefon. Shutterstock
Vabljive ponudbe, s katerimi mamijo telekomunikacijski operaterji, govorijo le o stroških za uporabo storitev. A že ob podpisu pogodbe vas bodo presenetili dodatni stroški, ki lahko dosežejo tudi ceno mesečne naročnine. Zveza potrošnikov poziva, da prenehajo zaračunavati tovrstne stroške, obvestili so tudi regulatorje trga.

Seznam dodatnih stroškov pri sklenitvi naročniškega razmerja je vse daljši, med njimi pa so tudi takšni, ki jih po mnenju Zveze potrošnikov Slovenije operaterji zaračunavajo neupravičeno. Kot da to ne bi bilo dovolj, je treba za informacijo o stroških "globoko" in skrbno brskati po cenikih.

Neupravičene stroške, o čemer smo na portalu Žurnal24 pisali že pred časom sedaj izpostavlja Zveza potrošnikov. V zvezi izpostavljajo priključno takso, prehod k drugemu operaterju, spremembo klicne številke, zamenjavo kartice SIM, prenos naročniškega razmerja, ponovno izdajo in izpis razčlenjenega računa ter prekinitev naročniškega razmerja.


"Operaterji si očitno dobesedno prizadevajo, da bi potrošniki čim dlje vztrajali pri starih paketih, ki po navadi za več denarja ponujajo manj storitev. Še bolj verjetno pa je, da so na ta način našli dodaten vir (lahkega) zaslužka, saj lahko ob glasni promociji akcijskih ponudb pričakujemo, da se bodo potrošniki prej ali slej odločili za zamenjavo – in zanjo tudi (brez resnega stroškovnega temelja) plačali," med drugim izpostavi ZPS.

Dodajajo, da je po njihovem mnenju najbolj sporna tarifa za prekinitev naročniškega razmerja. "Prenehanje sodelovanja z operaterjem vas bo stalo od 10 do 30,5 evrov! Od članov smo dobili informacijo, da lahko operaterji ta znesek zaračunajo celo, ko naročnik umre, kar jim nikakor ne more biti v čast," še dodajo.

S prošnjami za pojasnila so se obrnili na operaterje, obenem pa jih javno pozivajo, naj prenehajo zaračunavati neutemeljene stroške. O nepravilnostih so obvestili regulatorje trga - Tržni inšpektorat RS, Agencijo za komunikacijska omrežja in storitve ter Agencijo za varstvo konkurence.

Komentarjev 13
  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 17:27 07.julij 2015.

    A ni že smrt samo po seb dovolj veliko plačilo? Je treba še dodatne stroške nabijat pa kaznovat sorodnike za smrt? Ja ok dedujejo se tud dolgovi ampak da se pa z smrtjo samo naredijo dodatni dolgovi je pa višek ...prikaži več nespoštovanja do umrlega!!!!

  • Avatar čavez
    čavez 16:30 07.julij 2015.

    Iznajdljivost Slovenske lopovščine ne pozna meja, znajo tudi kmalu mrtvi prejeti račune za bivanje v peklu in nebesih.

  • davidoff 14:59 07.julij 2015.

    Tudi odklop ali priklop merilnega mesta elektrike se plača, pa se nihče ne pritožuje. Mobilna telefonija je očitno dežurna panoga za ves gnev. Osebno so se mi stroški za mobilno telefonijo v zadnji letih zmanjšali več kot za 60%, s ...prikaži več tem da uporabljam veliko več storitev. Če bi se druge storitve in pa dobrine v zadnjih letih toliko pocenile, bi zelo lepo živeli.