Svet
26 ogledov

Žrtev bi lahko bilo še več

Po napadu v Berlinu EPA
Žrtev napada v Berlinu bi lahko bilo še več, če bi storilec uporabil drugačen tovornjak.

Tovornjak, ki ga je Anis Amri ukradel in z njim kosil smrt na berlinski tržnici, je imel sistem samodejnega zaviranja v primeru trka. Zahvaljujoč omenjenemu sistemu se je tovornjak ustavil po 70 do 80 metrih od trka. "Posledice bi bile lahko še veliko hujše," so povedali na tiskovni konferenci. 

Nemški preiskovalci so medtem na prostost spustili 40-letnega Tunizijca, ki so ga prijeli v sredo, saj so sumili, da je bil Amrijev pomočnik. Na podlagi podatkov z Amrijevega telefona so domnevali, da je prav njemu Amri poslal fotografijo in sporočilo, da je v vozilu, da to želi bog in naj moli zanj. Preiskovalci nadaljujejo iskanje morebitnih sostorilcev ali oseb, ki bi bile seznanjene z načrti za napad.

Prav tako še vedno nimajo odgovora na vprašanje, kako se je Amriju uspelo izmuzniti obveščevalnim službam. Nemške oblasti so priznale, da je Amri bil poznan policiji in da so ga več mesecev nadzorovali, ker naj bi obstajala možnost, da pripravlja napad. Septembra naj bi zaradi pomanjkanj dokazov nadzor opustili. 

Amri je iz Nemčije prek Francije odpotoval v Italijo, kjer je bil med rutinsko policijsko kontrolo ubit. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.