Slovenija
26 ogledov

Zvonovi pozdravili novega papeža

Tromostovje, Ljubljana, Slovenija Žurnal24 main
V Sloveniji so novico iz Vatikana v katoliških cerkvah pozdravili s 15-minutnim zvonenjem.

"Bogu smo hvaležni, da nam je v Svetem očetu Frančišku dal novega naslednika apostola Petra, čigar temeljno poslanstvo je, da svoje brate in sestre potrjuje v veri," so zapisali v izjavi slovenski škofje, ki jo je na novinarski konferenci prebral mariborski nadškof metropolit in podpredsednik Slovenske škofovske konference (SŠK) Marjan Turnšek.

"Izrekamo mu svojo vdanost in kličemo na njegovo odgovorno delo obilen Božji blagoslov. Veselimo se, da prihaja iz Argentine, kjer je Katoliška cerkev živo občestvo. Vse vernike v Sloveniji prosimo, naj delo novega papeža pospremijo z molitvami k svetemu Duhu," so še zapisali.

Bili so presenečeni

Tiskovni predstavnik SŠK Andrej Saje je ob tem izrazil izjemno presenečenje Slovenske cerkve in verjetno tudi celega sveta ob njegovem imenovanju, čeprav so bila že v času priprav na konklave ugibanja, da bi bil eventualno čas, da bi bil novi papež morda iz Južne Amerike. Glede na to, da je večina katoličanov v svetu špansko govorečih, pa "na koncu koncev to ni niti tako presenečenje," je dodal.

Tudi nadškof Turnšek je dejal, da je bila izvolitev Maria Bergoglia tudi za njega osebno veliko presenečenje, saj ga osebno prej ni poznal in njegovega dela niso spremljali, saj je iz Argentine.

Glede pričakovanj, kaj bo zaznamovalo pontifikat novega papeža, je Turnšek dejal, da mu je iz njegovega prvega nagovora posebej ostalo v spominu, da je poudaril skupno pot in da želi hoditi skupaj s celotno Cerkvijo po poti nove evangelizacije.

Velik poudarek bo po njegovem mnenju novi papež dal tudi ubogim, saj se v svetu razlike med ubogimi in bogatimi kljub globalizaciji večajo. Sam pa prihaja iz okolja z izkušnjo uboštva in revščine ter bo na tem področju zastavil svojo duhovno moč, je dodal.


Čestitke in upanje na dobro sodelovanje

V Sloveniji so se čestitali tudi v  Evangeličanski cerkvi, v Srbski pravoslavni cerkvi in islamski skupnosti. Škof Evangeličanske cerkve v Sloveniji Geza Erniša je dejal, da si želijo in pričakujejo uspešno sodelovanje med Katoliško in Evangeličansko luteransko cerkvijo na lokalni in globalni ravni.

"Dejstvo je, da je v Latinski Ameriki veliko število katoliških vernikov, tako, da je na nek način razumljivo, da bo novi poglavar Rimskokatoliške cerkve s tega konca sveta," je dejal namestnik metropolita zagrebško-ljubljanskega Srbske pravoslavna cerkve Željko Lubarda.

"Islamska skupnost pričakuje, da bo tudi novi papež nadaljeval pot medsebojnega dialoga oziroma komunikacijo tudi z drugimi, da bo neko sožitje, ki je bilo prisotno doslej," je za STA povedal sekretar Islamske skupnosti v Sloveniji Nevzet Porić.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.