Pozor: V novoletnih smrečicah se lahko skrivajo klopi

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Odrasli klopi s prezimovanjem začenjo, ko se temperature ustalijo pod prilbižno 4°C. Zaradi izjemno tople jeseni se zato lahko zgodi, da boste kakšnega še aktivnega klopa našli v svoji novoletni smrečici.
Oglej si celoten članek

Klopi delujejo kot prenašalci mnogih nevarnih bolezni: klopnega meningitisa in borelije, nevarni pa so tudi toksini in druge snovi v klopovi slini. Prvi lahko povzročijo klopno paralizo, na druge pa se organizem odzove z alergijsko reakcijo. 

Klopi pa niso edine nadloge, s katerimi se lahko srečamo ob vnosu naravnega božičnega drevseca v naš dom - v njem se prav tako skrivajo pršice, pajki in žuželke. Tudi tisti, ki že prezimujejo, se lahko v vašem toplem domu ponovno prebudijo.

Strokovnjaki predlagajo, da drevo dobro otresemo in speremo s pomočjo cevi za zalivanje rož, v stanovanje pa ga vnesemo šele, ko se posuši.

Naravni DIY recept za odganjanje klopov: klope med drugim odganjajo močni vonji: 10 - 15 kapljic eteričnega olja (poskusite lahko z eteričnim oljem limone, pomaranče, melise, sivke, evkalipta, ali poprove mete) dodate vodi, vse skupaj pa vlijete v pripročno embalažo razpršilca. Poškropite po sebi in svojih domačih ljubljenčkih. To je povsem naravna kozmetika!

Fotografija via Pixabay

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.