Ambient
26 ogledov

Pozor: V novoletnih smrečicah se lahko skrivajo klopi

novoletna smrečica Žurnal24 main
Odrasli klopi s prezimovanjem začenjo, ko se temperature ustalijo pod prilbižno 4°C. Zaradi izjemno tople jeseni se zato lahko zgodi, da boste kakšnega še aktivnega klopa našli v svoji novoletni smrečici.

Klopi delujejo kot prenašalci mnogih nevarnih bolezni: klopnega meningitisa in borelije, nevarni pa so tudi toksini in druge snovi v klopovi slini. Prvi lahko povzročijo klopno paralizo, na druge pa se organizem odzove z alergijsko reakcijo. 

Klopi pa niso edine nadloge, s katerimi se lahko srečamo ob vnosu naravnega božičnega drevseca v naš dom - v njem se prav tako skrivajo pršice, pajki in žuželke. Tudi tisti, ki že prezimujejo, se lahko v vašem toplem domu ponovno prebudijo.

Strokovnjaki predlagajo, da drevo dobro otresemo in speremo s pomočjo cevi za zalivanje rož, v stanovanje pa ga vnesemo šele, ko se posuši.

Naravni DIY recept za odganjanje klopov: klope med drugim odganjajo močni vonji: 10 - 15 kapljic eteričnega olja (poskusite lahko z eteričnim oljem limone, pomaranče, melise, sivke, evkalipta, ali poprove mete) dodate vodi, vse skupaj pa vlijete v pripročno embalažo razpršilca. Poškropite po sebi in svojih domačih ljubljenčkih. To je povsem naravna kozmetika!

Fotografija via Pixabay

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.